Politisk strejk hämmar finsk bostadsmarknad 

Den politiska strejk som pågår i Finland hämmar en redan tyngd finsk bostadsmarknad, menar Jukka Rantanen, vd för finska Sb-hem. ”Situationen på arbetsmarknaden orsakar stor osäkerhet och bromsar därför bostadshandelns återhämtning”, säger han. 

Sedan ett par veckor tillbaka strejkar finska fackföreningar strejkat mot den finska regeringens planerade reformer på arbetsmarknaden. Det är Fackcentralen FFC och deras medlemsförbund som inlett den politiska strejken där drygt tusentals arbetstagare deltar.

Protesterna handlar om att regeringen vill begränsa möjligheten till sympatistrejker och längden för politiska strejker till 24 timmar genom att stifta en lag om arbetsfred.

Nu får strejken även inverkan på bostadsmarknaden, menar finska Sb-hem, som är en del av finska Sparbanksgruppen. 

– I det aktuella osäkra ekonomiska läget färgat av arbetskonflikterna har konsumenterna inte tillräckligt med mod för att fatta beslut om stora anskaffningar. Situationen på arbetsmarknaden orsakar stor osäkerhet och bromsar därför bostadshandelns återhämtning, säger Sb-hems vd Jukka Rantanen, enligt ett pressmeddelande. 

Räntan en av flera faktorer

Den stigande räntan, som Europeiska centralbanken (ECB) senast lämnade oförändrad på rekordhöga 4 procent, har fått bostadsmarknaden att bromsa in. Men även andra faktorer spelar tydligt in, menar Jukka Rantanen

– Av bostadshandelns viktigaste drivkrafter hotas nu även sysselsättningen och konsumenternas förtroende på grund av de pågående arbetskonflikterna. Jag förstår att många nu är oroliga och till och med rädda för vad som håller på att hända i Finland och för hur det ska gå med vår konkurrenskraft och välfärdsstat. Det är förståeligt att man i en sådan situation inte vågar köpa eller byta bostad, även om behovet finns, säger han. 

Lågt byggande

Precis som i Sverige har bostadsbyggandet tvärnitat i Finland och finska branschförbundet Byggindustrin konstaterar att byggandet av bostäder i fjol rasade med 38 procent jämfört med 2022, rapporterar Hufvudstadsbladet. Även i år väntas byggandet bli rekordlågt. 

– Få nya projekt kommer i gång i år och nästa år och när de väl startar tar det åtminstone ett år att färdigställa dem, säger Jouni Vihmo, chefsekonom på Byggindustrin, till tidningen.

Forrige artikel Tung kritik mot nya regler för attefallshus Tung kritik mot nya regler för attefallshus Næste artikel Boverket kritiseras för brister i redovisningen Boverket kritiseras för brister i redovisningen
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.