S vill möta byggkrisen med statliga lån

Socialdemokraterna föreslår ett nytt produktionsstöd för byggbranschen riktat mot orter med stora industrisatsningar. En statlig byggkredit ska samtidigt hålla uppe bostadsbyggandet i hela landet.

Socialdemokraterna föreslår ett nytt statligt produktionsstöd för bostadsbyggande på upptill tre miljarder kronor från och med nästa år. 

– Svensk ekonomi har gått in i en lågkonjunktur och bostadsbyggandet rasar. Byggbranschen menar att det här är den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson, i samband med en pressträff.

Produktionsstödet ska riktas mot orter där det finns ett stort behov av bostadsbyggande till följd av stora industrisatsningar, samt till order där det finns ett stort behov av studentbostäder. 

{{toplink}}

Byggkredit på fem miljarder

Förslaget, som är en del av partiets budgetmotion, innehåller också en statlig byggkredit på fem miljarder per år från och med 2024. 

– Tanken är att byggkrediten ska underlätta, ta bort risker och sänka investeringskostnaderna. Och att det ska göras för både bostadsrätter och hyresrätter, säger Jennie Nilsson, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson. 

Enligt förslaget ska byggkrediten ska ges ut till en långsiktig statslåneränta på statsobligationer med 25 års löptid. 

{{toplink}}

Villkorat stöd

Både produktionsstödet och byggkrediten ska knytas till villkor som pris, hyra, klimatstandard och socialt ansvarstagande.

– Vår inriktning är att det behövs både konjunkturåtgärder som möter krisen här och nu och samtidigt att det behövs kapital och incitament för ett stabilt bostadsbyggande över tid, säger Mikael Damberg (S). 

{{toplink}}

Forrige artikel Strömmer (M): ”Nu skärps kraven utan tvekan” Strömmer (M): ”Nu skärps kraven utan tvekan” Næste artikel Grönt ljus från parlamentet om slutlig asbestlag Grönt ljus från parlamentet om slutlig asbestlag
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.