Strandskyddsutredaren kom aldrig igång – deadline flyttas fram

Den utredning om undantag i strandskyddet som S-regeringen tillsatte i mars hann aldrig komma igång före valet. Nu är deadline framflyttad med nio månader för utredaren och tidigare S-riksdagsledamoten Marlene Burwick.

I mars i år tillsatte S-regeringen en utredning som ska se över att strandskyddsreglerna tar tillräcklig hänsyn för företag inom de areella näringarna, särskilt för småskaliga lantbrukare. Men utredningen har haft en lång startsträcka och nya regeringen har nu förlängt deadline med nio månader.

– Det är helt enkelt så att utredningen hamnade lite i glappet mellan den gamla och den nya regeringen, säger utredaren Marlene Burwick, tidigare S-riksdagsledamot och nu chef för public affairs på ST1, till Altinget och fortsätter:

– Det har varit en naturlig fördröjning. Nu har den nya regeringen haft möjlighet att se över det uppdrag som ligger, men det blir ingen skillnad i uppdrag, bara förlängd tid.

Även om direktiven beslutades i mars, så tog det tid innan en utredare fanns på plats. Den 15 juni fick Marlene Burwick uppdraget som utredare.

Sekretariatet klart

Lagom till att tilläggsdirektivet om framflyttat sista lämnings-datum, så är nu även ett sekretariat på plats: Jenny Valind och Lisa Kylenfelt. 

– Nu sätter det stora arbetet igång, med samma tidsplan som var tänkt från början, men framflyttat, säger Marlene Burwick.

Någon expertgrupp är ännu inte klar, enligt uppgift från miljödepartementet.

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande till miljödepartementet senast den 31 december nästa år, enligt tilläggsdirektivet.

Beslutskedja: Ändamålsenliga undantag från strandskyddet för de areella näringarna

22/3
2022
15/12
2022
31/12
2023
31/12
2023
23/1
2024
21/5
2024

Forrige artikel Regeringen tvekar om slopat amorteringskrav – men även oppositionen Regeringen tvekar om slopat amorteringskrav – men även oppositionen Næste artikel Regeringen lägger ned utredning om energieffektivisering Regeringen lägger ned utredning om energieffektivisering
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.