Strid väntas när asbesten ska städas ur Europa

EU-förhandlingarna om ett nytt direktiv för asbest har gått in i slutförhandlingar. Parlamentets högre krav på accepterade gränsvärden ställs mot ministerrådet och kommissionens förslag på lägre. ”Vi menar att arbetstagarna ska skyddas mot i princip all exponering av asbest”, säger Johan Torstensson Aas, Byggnads. 

De nya EU-direktivet för asbest har nu börjat förhandlas i trilog mellan parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.

På förhandlingsbordet ligger parlamentets förslag att sänka det tillåtna gränsvärdet för asbest till en nivå som är hundra gånger lägre än dagen. På bordet ligger också ministerrådets och kommissionens förslag där båda nöjer sig med att sänka nivån tio gånger jämfört med dagens tillåtna. 

Båda nivåerna är visserligen en sänkning från dagens tillåtna gränsvärde på 0,1 fibrer asbest per kubikcentimeter. Men kommissionens och rådets förslag har fått kritik för att inte gå tillräckligt långt för att skydda arbetare. 

– Vi menar att arbetstagarna ska skyddas mot i princip all exponering av asbest och det här innebär att man accepterar en viss asbestexponering vilket vi inte tycker är okej, säger Johan Torstensson Aas, ombudsman på Byggnads med ansvar för arbetsmiljöfrågor, till Altinget.

Balansera mot kostnader

Ministerrådet menar att en sänkt gränsnivån med tio gånger är ett balanserat förslag sett till vad som är genomförbart ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. 

Branschorganisationen Byggföretagen vill inte kommentera de förslag som ligger på bordet just nu. Men riskerna som flaggats för från arbetsgivarsidan är framförallt ökade kostnader som följer med ökade krav. Bland annat för den teknik som krävs för att kunna uppmäta de lägre nivåerna av asbest.

Men också kostnader för utökade kontrollåtgärder och skyddsåtgärder. I förslagen som förhandlas finns nämligen också utökade krav på tidigare miljöinventering innan man påbörjar en ombyggnad eller rivning och högre krav på utbildningar av arbetstagare som ska arbeta med asbest.

Byggnads å sin sida ser just ett stort behov av utbildningar till följd av det generationsskifte som skett på arbetsplatserna. 

– De som går i pension nu har god kunskap om asbest, de har varit med när asbesten förbjöds och varit ute i arbetslivet tätt efter. Men den nya generationen som är ute nu har generellt väldigt dålig kunskap om asbest. Parlamentets förslag skulle enligt vår tolkning innebära att i princip alla som arbetar med ombyggnation och rivning skulle behöva genomgå en tredagarsutbildning om asbest och det ser vi som väldigt positivt, säger Johan Torstensson Aas.

Ökad exponering

Asbest är totalförbjudet i i Sverige sedan 1982 och inom EU sedan 2005. Det är i äldre byggnader där asbest använts som det fortfarande finns risk för exponering. Även idag kan 78 procent av den arbetsrelaterade cancern inom EU kopplas till asbest, enligt uppgifter från ministerrådet. 

– I Sverige har vi i stor utsträckning kapslat in och lämnat kvar asbest i byggnader. Enligt parlamentets förslag blir det i princip förbjudet, asbest ska tas bort och det är väldigt bra för de kommande generationerna, säger Johan Torstensson Aas.

Men samtidigt innebär de ökade renoveringarna även en ökad risk för exponering. 

– Det är därför det är så viktigt att vi skärper upp utbildningskraven så att det är kompetenta personer som hanterar detta, säger Johan Torstensson Aas. 

Svenska regeringen ligger lågt

Förslaget om ett nytt asbestdirektiv är en del i de politiska riktlinjer som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åtagit sig inom ramen för ”Europas plan mot cancer”. Det uppfyller också de åtaganden som tagits i och EU:s strategiska ram för arbetsmiljö 2021–2027. 

Den svenska regeringen ligger lågt med sitt ställningstagande och vill inte svara på hur man ställer sig i trolig-förhandlingarna med hänvisning till att Sverige ska leder förhandlingarna som ordförandeland. Men i tidigare ställningstagande har Sverige ställt sig bakom det förslag som ministerrådet haft om den mindre höjningen av gränsvärden. 

Enligt uppgifter till Altinget ser förhandlingarna inte ut att bli klara innan det svenska ordförandeskapet löper ut den sista juni, utan förhandlingarna kommer behöva fortsätta in på det spanska ordförandeskapet. 

– Jag hoppas att man går vidare med ett förslag som innebär att vi får så låga nivåer som möjligt. Sen hoppas jag att de delarna som gäller de skarpare skrivningarna om screening och utbildning går igenom, säger Johan Torstensson Aas. 

Forrige artikel EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden” EU-kommissionen till Sverige: ”Få ordning på bostadsmarknaden” Næste artikel Hemnet lanserar podcast Hemnet lanserar podcast
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.