Thedéen: ”Överdriven försiktighet i debatten om penningpolitik”

Carl B Hamilton (L) tycker att riksbanksreglerna delvis står i vägen för debatten om penningpolitiken och dess effekter. Riksbankschef Erik Thedéen håller inte med, men han menar att reglerna i vissa fall tolkas för strikt. 

Riksbanken har sedan 1999 en oberoende ställning gentemot politiken. Sedan årsskiftet gäller en ny Riksbankslag som bland annat innebär en närmare granskning av Riksbankens arbete, men med en fortsatt oberoende ställning för myndigheten.

Som en del i en närmare granskning presenterades under tisdagen den första utvärderingen av Riksbankens penningpolitik som Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) gjort på uppdrag av finansutskottet. I rapporten får Riksbanken bland annat kritik för att ha agerat för sent när det gäller räntehöjningarna och för att deras prognoser varit felaktiga. 

Carl B Hamilton (L), ledamot i finansutskottet, tycker att Riksbankens oberoende och att instruktionsförbudet, regeln som säger att Riksbanken inte får instrueras i sina beslut, hämmar en bredare debatt om penningpolitiken och effekterna den har. 

– Om jag som riksdagsledamot skulle gå ut och säga att Erik Thedéen är ute och cyklar, då skulle det eventuellt bli stort i tidningarna. Men ibland är han ju ute och cyklar, men med den bakgrund jag har i finansutskottet kan jag inte säga det. Det där är ett problem, säger han i samband med finansutskottets utfrågning om rapporten.

”Riksbanken tål kritik”

Riksbankschef Erik Thedéen håller inte med. 

– Jag skulle nog säga att vi definitivt tål, och att lagen tillåter, en kritisk diskussion. Sen är det alltid en balansgång som var och en får fundera kring om man är riksdagsledamot eller statsråd. Men det är inte så att det råder debattförbud kring penningpolitiken, det ska det inte vara, det finns inget som säger det i lagstiftningen, säger han i samband med utfrågningen. 

Erik Thedéen säger också till Altinget att det viktiga är att formen för att diskutera och kritisera penningpolitiken är öppen och transparent. Han menar att den typ av diskussion och kritik som förs fram i samband med utvärderingen av Riksbankens penningpolitik är ett exempel på en bra metod. 

– Den dåliga metoden är i slutna rum där Riksbanken eventuellt skulle kunna påverkas av riksdagsledamöter eller statsråd, det är inte en bra ordning. Så allt som kan ske öppet och allt som kan ske baserat på bra analysapparat är bara välkommet, säger han till Altinget.

Politiker för försiktiga

Däremot tycker Erik Thedéen att tolkningen av vad ledamöter och ministrar får säga och inte säga i vissa fall görs för strikt. Vilket kan påverka hur debatten förs. 

– Ibland har det kanske varit en överdriven försiktighet i att man inte får diskutera penningpolitik om man är riksdagsledamot och det är alltså inte korrekt, det får man absolut göra. Men man får inte instruera oss vad vi ska göra, säger han. 

Den överdrivna försiktigheten tror Erik Thedéen grundar sig i att penningpolitiken tidigare låg betydligt närmre politiken, innan man på slutet av 90-talet fattade beslutet om en ny riksbankslag som gjorde Riksbanken oberoende. 

– Då tror jag att man blev försiktig, också av rimliga skäl. Nu har det gått många år sedan vi fick den här lagen och nu tycker jag att det gradvis blivit en mer öppen diskussion där vi ska stå upp och svara för de beslut vi tar på ett tydligt sätt och vi ska tåla kritik, säger han. 

Kommer få effekt

Erik Thedéen menar också att den typ av granskningar och kritik som den nya utvärderingen från CeMoF utgör även kommer att påverka Riksbankens arbete. 

– Inte konkret och direkt, men indirekt så påverkar den här typen av analyser självklart vårt tänkande. Det ser vi som en poäng att vi är så pass öppna att vi lyssnar in vad kritiker tycker och då kommer det definitivt att kunna påverka oss långsiktigt.

På vilket sätt kommer det att påverka er?  

– Det är så klart mycket svårare att säga men jag tycker att många av de resonemangen de för är spännande och viktiga och det kommer i alla fall vara en del av det som formar mitt beslutsfattande framöver. Jag tycker det har varit en mycket bra rapport.

Ser du en risk att det påverkar er självständighet?

– Absolut inte.

Forrige artikel Kommissionärerna som hänger löst efter valet  Kommissionärerna som hänger löst efter valet  Næste artikel Regeringens lösning för nybyggnadshyror inom räckhåll Regeringens lösning för nybyggnadshyror inom räckhåll
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.