10 hetaste debatterna om EU under 2018

TOPPLISTA. Swexit, snusförbud och större satsningar på biobränsle. Se de mest populära debatterna under 2018. 

1. SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"

Sverigedemokraternas gruppbyte i EU-parlamentet speglar den tillväxt partiet haft i Sverige. Det är dags att skaffa samarbetspartner på samma nivå för att kunna skapa allianser och på sikt lämna unionen, skriver EU-parlamentarikerna Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD).

2. "En maktförskjutning som hotar demokrati och miljö"

Handelsavtalet mellan EU och Kanada – Ceta – kommer att driva utvecklingen åt helt fel håll. Decennier av hårt arbete för att stärka djur-, natur- och miljöskyddet hotas av avtalet, skriver miljödebattörerna Rebecka Le Moine, Christer Borg och David Van der Spoel.

3. MED: Gör Norden relevant igen

EU har kommit att svämma över när det gäller vilka områden unionen ska lagstifta om. Vi måste hitta ett samförstånd mellan de nordiska länderna och tala med en röst, skriver företrädare för Medborgerlig Samling (MED)

4. Livsmedelsföretagen: Snusexportförbudet är folkhälsopolitiskt fel

Snusexportförbudet innebär inte bara att Sverige går miste om en potentiellt enorm marknad, utan även en möjlighet till en bättre hälsa för övriga européer. Det skriver Rasmus Bäckström, Livsmedelsföretagen.

5. Björk (V) om oredovisade pengar: Svensk öppenhet måste gälla också i EU

Det borde vara en självklarhet, inte bara för vänsterpartister, att vi förtroendevalda ska kunna visa vad vi gör för skattebetalarnas pengar, skriver EU-parlamentariker Malin Björk (V).

6. LRF: Regeringen måste sluta att använda EU som syndabock

Anpassningen till EU:s ramdirektiv för vatten är ett stort hot mot den svenska samhällsutvecklingen då den riskerar att lamslås om lagändringen genomförs, menar Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

7. M: "Regeringens klimatpolitik är globalt ansvarslös"

De rödgröna för en klimatpolitik som är både ineffektiv och ansvarslös. Det är exempelvis helt ologiskt att avveckla koldioxidfri kärnkraft som hade kunnat utgöra en långsiktig grund för Europas klimatansträngningar, skriver Gunnar Hökmark, europaparlamentariker (M).

8. Bodil Valero (MP): Kristallnatten får aldrig upprepas

Kristallnatten får aldrig någonsin upprepas och nazisterna måste stoppas. Krafttag behövs för att stoppa den dystra utveckling som har skådats inte bara i Sverige men hela Europa med nazisternas växande organisation och aktivitet, skriver Bodil Valero, europaparlamentariker för Miljöpartiet. 

9. Debatt: Politiska hot mot väl fungerande transporter

Att bevaka den tunga lastbilstrafiken kräver särskild kompetens, menar Lars Adaktusson och Andreas Carlsson. De vill att fordon efter fem dagars cabotagekörningar inte ska kunna återkomma till landet inom på tio dagar. 

10. Guteland (S): "Vi måste satsa mer på biobränslen"

I dag fattar Europaparlamentet en rad avgörande beslut för Europas framtida energisektor.  Om vi ska nå målen i Parisavtalet måste vi satsa mer på biobränslen med hög klimatnytta, skriver Jytte Guteland (S), europaparlamentariker.

Forrige artikel Engström (MP) petad – utan förklaring  Engström (MP) petad – utan förklaring  Næste artikel Brysselbubblan: Nyårspodd Brysselbubblan: Nyårspodd
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.