Danmark ställer sig på Rysslands sida i fiskestrid

Danmark har, på Färöarnas och Grönlands vägnar, nyligen röstat med Ryssland mot EU i ett antal fiskefrågor. EU-kommissionen rasar och kräver att saken lyfts på utrikesministernivå, men Danmark är klämt mellan att vara en del av ett kungarike och ett EU-medlemsland.

BRYSSEL/KÖPENHAMN: Uppsamlingspåsar för räkfiske har oväntat orsakat en delstrid i den spända relationen mellan EU och Ryssland, en strid som Danmark har hamnat mitt uppe i.

Orsaken är att Färöarna och Grönland – som båda är en del av kungariket Danmark med med hög grad av självstyre – tillsammans med Norge och Storbritannien har ställt sig på Rysslands sida mot EU i den så kallade Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC). Det skedde vid omröstningar i sex frågor vid kommissionens möte i november.

Och sidvalet av Färöarna och Grönland är högst olyckligt utifrån den spända geopolitiska situationen, anser EU-kommissionen som nu vill att EU-länderna – inklusive Danmark – lyfter upp frågan på utrikesministernivå.

Rysslands angrepp på Ukraina i februari och det spända förhållandet mellan Ryssland och väst gör nämligen att det hela, ur EU-kommissionens synvinkel, inte bara handlar om fiskepolitik. Utan det handlar om man väljer att ställa sig på Rysslands sida eller ej.

Norge gick fram med Ryssland

NEAFC-mötet i London ägde rum kort innan Färöarna skriv på sitt nya fiskeavtal med Ryssland, något som i sig har gett stora politiska efterdyningar.

Vid mötet la Norge fram ett förslag, med stöd från Ryssland, om ett förbud mot så kallade uppsamlingspåsar vid räkfiske i Nordatlanten. Det norsk-ryska samarbetet fick EU-delegationen att lyfta på ögonbrynen.

Därför togs det inte heller emot väl att både Storbritannien samt Färöarna och Grönland, genom kungariket Danmark, var med och röstade ned EU-länderna. Det berättar flera av mötesdeltagarna för Altinget.

Danmark har en obekväm dubbelroll i NEAFC, då Danmark dels representeras av EU, dels är med vid förhandlingsbordet som representant för Färöarna och Grönland. Detta då fiskefrågorna är ett sakområde som Färöarna och Grönland har rådighet över, det vill säga inte lyder under EU.

Danska utrikesministeriet säger till Altinget att frågan inte har landat på utrikesminister Jeppe Kofods (S) eller på den danska EU-representationens bord i Bryssel. Danska lantbruksministeriet vill överhuvudtaget inte kommentera frågan.

Norge i skottgluggen

Mest utsatt för EU:s irritation är dock Norge – som lade fram förslaget tillsammans med Ryssland. Ett oacceptabelt parlopp från Norges sida, enligt EU-kommissionen. Enligt Altinget kommer händelserna i NEAFC att diskuteras mellan EU-länderna, i den så kallade Efta-arbetsgruppen som hanterar relationerna till länderna i Europeiska ekonomiska området som Norge ingår i. 

Artikeln är en översättning från Altinget.dk

,

Forrige artikel Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Næste artikel Det vill regeringen prioritera under ordförandeskapet Det vill regeringen prioritera under ordförandeskapet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.