Danska utrikesministern varnar för ett delat Arktis

Danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen varnar för att icke-arktiska länder kan försöka öka sitt inflytande i Arktis, om inte Ryssland och de sju västliga arktiska nationerna står samlade.

Kort efter Rysslands angrepp på Ukraina i februari förra året så drog sig de sju västliga medlemsländerna i Arktiska rådet ur arbetet i rådet, där Ryssland just nu är ordförande.

Sedan dess har experter pekat på att framtidens Arktis riskerar att delas upp i två: Ett västligt Arktis och ett rysk-kinesiskt Arktis. Detta som en följd av att de sju västliga ländernas regeringar – Kanada, Danmark, Finland, Island, USA, Norge och Sverige – inte kan sitta i samma lokaler som representanter från Rysslands regering. Inte så länge Ryssland och Ukraina är i krig. Också åtskilliga år i framtiden.

Løkke Rasmussen: Beskydda rådet

Men danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen hoppas på att Arktiska rådet inte är på väg mot en fullständig upplösning, att man hittar ett sätt att samarbeta med Ryssland på en lägre nivå än exempelvis minister- och ambassadörsnivå.

– Vi måste beskydda Arktiska rådet som det primära forumet för arktiskt samarbete. Också på lång sikt. Det spelar en viktig roll inte minst i arbetet med att förbättra levnadsvillkoren för befolkningen i Arktis, sade Lars Løkke Rasmussen när han på onsdagen talade vid konferensen EU Arctic Forum i Nuuk på Grönland.

Medan väst och Ryssland är på kollisionskurs på andra ställen i världen, har man sedan Arktiska rådets bildande år 1996, förmått att hålla en dialog vid liv i Arktis. Och det har alla arktiska nationer ett intresse i att man kan bibehålla, enligt Lars Løkke Rasmussen. På ett eller annat sätt. Alternativet är ett Arktis som är delat i två.

– Till sin natur bidrar Arktiska rådet till att hålla nere spänningen i regionen. Ingen har ett intresse i att det etableras en konkurrerande organisation som kan ge icke-arktiska nationer en mer prominent roll i Arktis, sade Lars Løkke Rasmussen.

Smygpremiär för EU-kommissionen

Konferensen är en form av tjuvstart för EU-kommissionens fysiska närvaro i Arktis. Kommissionen öppnar kontor i Nuuk senare i år.

– Vi är här för att engagera oss i en konstruktiv dialog med våra arktiska vänner. För att dela och lära oss av varandras erfarenheter. EU är en trovärdig partner i Arktis och för Arktis. EU är i Arktis. Och Arktis är i EU, sade EU:s miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius.

Paradoxalt nog så är EU den enda icke-arktiska aktören som Arktiska rådet inte har godkänt som observatör i rådet. Här finns länder som Frankrike, Storbritannien, Kina, Polen, Japan, Sydkorea, Indien och Schweiz – men inte EU. Förklaringen är en gammal strid om sälfångst.

{{toplink}}

Forrige artikel S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti” S anklagar regeringen för fulspel i EU-nämnden: ”Valt sitt samarbetsparti” Næste artikel Veckan i EU: EP i Strasbourg, Svantesson leder Ekofin och stor kulturkonferens i Umeå Veckan i EU: EP i Strasbourg, Svantesson leder Ekofin och stor kulturkonferens i Umeå
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.