Veckan i EU: EP i Strasbourg, Svantesson leder Ekofin och stor kulturkonferens i Umeå

EU-parlamentet sammanträder i Strasbourg och väntas besluta om utsläppsmål för personbilar och hur EU ska stötta Ukraina framöver. I Stockholm är äldreminister Anna Tenje värd för ett högnivåmöte om åldrande och i Umeå håller EU kulturkonferens. 

Måndag 13 februari

Europaparlamentet sammanträder i Strasbourg med början denna måndag. Sessionen pågår till och med torsdag denna vecka, en översikt av ärendena kan ses här.

I samband med detta träffar också parlamentets talman Roberta Metsola EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Eurogruppen sammanträder och diskuterar utvecklingen på energimarknaderna, den finansiella utvecklingen samt läget på arbetsmarknaderna i euro-området, bland annat mot bakgrund av inflationen.

I Stockholm hålls ett högnivåmöte (13-14 feb) om äldre och självständigt åldrande. Äldreminister Anna Tenje (M) inledningstalar och moderator för dagen är Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Deltar och talar gör även Dubravka Šuica, EU-kommissionens vice ordförande samt kommissionär för demokrati och demografi.

EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni presenterar på förmiddagen den ekonomiska vinterprognosen för 2023.

Tisdag 14 februari

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) leder Ekofinrådets möte mellan EU:s finansministrar i Bryssel. På agendan står bland annat ekonomiska effekter av Rysslands krig i Ukraina och översynen av den ekonomiska styrningen i EU. Rådet förbereder sig även inför G20-mötet mötet med finansministrar och centralbankschefer den 24–25 februari 2023.

Mötet avslutas med en presskonferens med Elisabeth Svantesson and kommissionens vice-ordförande Valdis Dombrovskis.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer till riksdagen och återrapporterar från sitt möte med EU:s stats- och regeringschefer den 9–10 februari samt besvarar riksdagsledamöters frågor. 

Parlamentet väntas slutomrösta om EU:s nya nollutsläppsmål för nya personbilar och lätta lastbilar för 2035. Beslutet är en del av klimatpaketet ”Fit for 55”.

Parlamentets talman Roberta Metsola möter Lettlands president Egils Levits, som även håller tal inför parlamentet.

Onsdag 15 februari

Dagen börjar med att parlamentarikerna debatterar hur EU bör stötta Ukraina framåt.
Deltar gör även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och företrädare för det svenska rådsordförandeskapet. Debatten följs upp på torsdagen med en omröstning om en resolution.

Även i riksdagen i Stockholm debatteras utrikespolitik denna onsdag, som i kammaren inleds med att utrikesminister Tobias Billström (M) presenterar regeringens utrikesdeklaration i riksdagen. Därefter följer utrikespolitisk debatt i kammaren.

På onsdagen väntas parlamentet också kräva en ny lag som ska höja den nationella minimiikomsten i EU-länderna, samt fråga ut närvarande kommissionärer i ärendet. Dagen efter, på torsdagen, blir det omröstning och den väntas leda till en resolution som väntas kräva att EU-länderna gradvis höjer sina minimiinkomstsystem till åtminstone det nationella tröskelvärdet för risk för fattigdom eller socialt utanförskap.

På agendan står även EU:s industristrategi och frågan om tillgång till kritiska råvaror. Den nya industriplanen, som presenterades av EU-kommissionen häromveckan, diskuteras av EP-ledamöterna tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Omröstningen i ärendena blir på torsdag.

Parlamentets talman Roberta Metsola möter Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde som även är i kammaren och diskuterar ECB:s årsrapport.

Medlemsländernas EU-ambassadörer träffas för att diskutera det tionde sanktionspaketet mot Ryssland. Sanktionerna ska bland annat rikta in sig på militära aktörer och propagandakanaler samt ytterligare handelsförbud mot både export och import av kritiska varor.

Torsdag 16 februari

Frågan om tillgång till gödningsmedel till överkomliga priser debatteras i kammaren i Strasbourg.

Under rubriken "Frihet att skapa" håller EU konferens om konstnärlig frihet och kulturella och kreativa branscher i Umeå, 16–17 februari. Företrädare för EU-medlemsstater och EU-kommissionen på tjänstepersonsnivå, icke-statliga organisationer och andra företrädare från sektorn samlas under två dagar kring en av Europas viktigaste kulturpolitiska frågor. 

Öppnar konferensen gör kulturminister Parisa Liljestrand (M) tillsammans med Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande.

Torsdagen avrundas med middag på Umeå universitets konstnärliga campus och gästerna får lyssna till artisten Linnea Henriksson, som även talar under en av dagens programpunkter.

Fredag 17 februari

Parlamentets talman Roberta Metsola reser till Rom där hon bland annat träffar Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Forrige artikel Danska utrikesministern varnar för ett delat Arktis Danska utrikesministern varnar för ett delat Arktis Næste artikel Roswall om kritiken: Vi behöver tillsammans se till att det blir så bra som möjligt Roswall om kritiken: Vi behöver tillsammans se till att det blir så bra som möjligt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.