David Lega vill inte tillbaka till partipolitiken

Efter striden om vem som skulle bli Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet väljer David Lega att tala ut. ”Jag var inte beredd att stå på samma lista som Sara Skyttedal”, säger han till Altinget. Nu lämnar han partipolitiken.

Efter fem år i Bryssel har David Lega packat ihop sitt kontor och lämnat sin plats för Kristdemokraterna i Europaparlamentet.

Det blev bara en mandatperiod för Lega, men det hade kunnat bli fler. Vägen fram till partiets slutgiltiga valsedel var snårig och präglades av en intern debatt med högt tonläge. David Lega har däremot hållit en låg profil – tills nu. 

– Jag var besviken givetvis. Sedan hade jag ingen lust att göra några intervjuer om det under valrörelsen. Jag ville inte göra situationen värre för partiet under tiden fram till valet, säger han till Altinget.

Allt började i september förra året, när Lega föreslogs av en enig nomineringskommitté som partiets förstanamn i EU-valrörelsen.

Partikollegan Sara Skyttedal tackade nej till att stå som tvåa på valsedeln och den tidigare KDU-ordföranden Martin Hallander såg ut att kunna göra Lega sällskap i toppen av listan.

Men Skyttedal ändrade sig, kandiderade och vann till sist ombudens förtroende. David Lega hade fortfarande chansen att få en placering högt upp på valsedeln, men valde att backa.

– Det var inget beslut som jag fattade i affekt, utan det var ett beslut jag hade tagit flera veckor innan. Även när jag utgick från att jag skulle vinna. Skulle Sara hamna på listan så skulle inte jag stå med, säger han.

– Jag var inte beredd att stå på samma lista som Sara Skyttedal. Min uppfattning är att Sara var en person som var villig att göra allt för en plats.

Hur var ditt samarbete med Sara Skyttedal?

– Professionellt funkade det, vi satt i olika utskott. Det mesta av arbetet löstes av våra tjänstemän som enades. Det var inte ofta vi sågs.

Stämningen fick sig en törn när Sara Skyttedal förstod att Lega var intresserad av förstaplatsen, berättar han. Skyttedals utspel om att legalisera cannabis hjälpte inte heller.

– Då hade vi en otroligt frostig relation mellan oss.

Sara Skyttedal vill inte kommentera David Legas uttalanden, men skriver i ett sms till Altinget att hon ”de facto fick frågan att stå tvåa under honom” och att Lega, så vitt hon vet, ”inte ställt något ultimatum till nomineringskommittén”.

Till Aftonbladet, som också har intervjuat Lega, skriver Skyttedal att hon ”alltid hållit en professionell dialog” med sin dåvarande kollega, utöver vid ett tillfälle då Legas anhängare gick ”långt över alla gränser”.

Till slut blev det Alice Teodorescu Måwe som toppade Kristdemokraternas lista. Partiet behöll sin plats i parlamentet med 5,7 procent. Sara Skyttedal stod i stället som andranamn på Folklistans valsedel. KD:s nya toppnamn gjorde bra ifrån sig, tycker David Lega.

– Det var imponerande och jag är glad för hennes skull. Jag hoppas och tror att hon kommer att representera KD bra.

Lämnar partipolitiken bakom sig

David Lega tar nu ett steg bort från partipolitiken. Han kommer dock fortsätta att vara medlem i partiet.

I stället ska han arbeta som senior rådgivare för European Jewish Association. I första hand blir hans roll att motverka den växande antisemitismen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Deltidsuppdraget hoppas han kunna kombinera med andra konsultjobb i frågor han brinner för.

– Det är ett otroligt spännande uppdrag som jag verkligen är hedrad över att ha fått.

En stor del kommer att handla om att lobba för att fler aktörer antar IHRA:s definition av antisemitism. Att en gemensam definition saknas innebär problem, menar Lega.

– Första steget måste vara att enas om vad som är antisemitism. Om vi till och med bråkar om det, då är det enormt svårt att komma vidare och hitta åtgärder. 

Planerar inte comeback

Sista dagen i parlamentet innebar inte ett känslosamt avsked, säger Lega. Han hade redan landat i att hans tid som parlamentariker var över. David Lega jämför det med när han bestämde sig för att sluta simma på elitnivå efter paralympiska spelen i Sydney 2000. Det var också hans eget beslut. 

– Jag kommer säkert att sakna pulsen, att vara med i samtalen. Men det betyder inte att jag kommer att ångra mig. 

Det kanske ändå är lättare att återvända till politiken än till elitidrotten? 

– Det får man väl hoppas! Men det ligger väl inte i min plan att gå in i partipolitiken igen, i alla fall inte under överskådlig tid.

Forrige artikel von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män von der Leyen fiskar efter kvinnor i ett hav fullt av män Næste artikel Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar Busch duckar EU-kraven: Står för att utsläppen ökar
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.