Efter kritiken – regeringen ser över fruktstöd till skolorna

Det är kommunernas ansvar att barn får i sig den mat de behöver i skolan, sa skolministern när regeringen kritiserades för att ha missat EU-miljoner i fruktstöd. Nu väljer man ändå att se över stödet.

Tidigare i vår riktades skarp kritik mot regeringen efter att det framkommit att Sverige, som enda medlemsland i EU, valt att inte ansöka om EU:s fruktstöd. EU-programmet delar ut pengar till skolor som erbjuder frukt och grönsaker under skoltid. I en preliminär budget hade Sverige tilldelats 35 miljoner kronor. 

Skolminister Lotta Edholm (L) sade då till SVT att det är ”kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”.

Ser över stödet

Nu ger regeringen Jordbruksverket i uppdrag att ta fram ett förslag för utdelning av fruktstöd till skolorna, som ska kunna införas läsåret 2024/2025. 

Enligt landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) stab har de tittat närmare på skolfruktsstödet och insett att beslutsunderlag och tidigare analys behöver uppdateras, då EU-kommissionen sedan 2017 har ändrat fördelningens upplägg. 

”Tidigare regeringar har fattat beslut om att inte ansöka om det här stödet. Motiveringen till det var att det kostade mer än vad det smakade och att det var krånglig byråkrati”, säger Peter Kullgren i en skriftlig kommentar till Altinget. 

Klart i höst

Det är ännu inte säkert att Sverige kommer använda sig av EU-pengarna. Regeringen kommer att göra en ny bedömning när Jordbruksverket lämnar in uppdraget.

”Vi har nu gett Jordbruksverket i uppdrag att bland annat se över administrationen och titta på om det går att göra det här enklare. Jordbruksverket ska delrapportera detta den 15 november och sedan får vi se vad man landar i”, säger landsbygdsministern.

Altingets gratis nyhetsbrev

I uppdraget till myndigheten skriver regeringen att förslaget ska innehålla en analys där Jordbruksverket beskriver måluppfyllnad, administrativa, ekonomiska, och andra eventuella konsekvenser för både myndigheten och stödmottagarna. I uppdraget ingår även att föreslå en lämplig modell för förvaltning och kontroll av stödet. 

Myndigheten ska också komma med förslag på nödvändiga lagändringar och justeringar i Sveriges strategi för implementering av EU:s skolprogram. 

Forrige artikel Hon är Sveriges nya EU-ambassadör Hon är Sveriges nya EU-ambassadör Næste artikel Kommissionärerna som hänger löst efter valet  Kommissionärerna som hänger löst efter valet