Hon är Sveriges nya EU-ambassadör

Regeringen har utsett Mikaela Kumlin Granit till ny chef för Sveriges ständiga representation i Bryssel. Lars Danielsson lämnar posten när han går i pension efter sommaren. 

Hösten 2016 tillträdde Lars Danielsson tjänsten som chef för Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen i Bryssel. I augusti går han i pension efter över fyra decennier i statens tjänst. Ett yrkesliv som avslutas med det svenska ordförandeskapet i ministerrådet.

Nu har regeringen utsett hans efterträdare. Ny EU-ambassadör och ständig representant i Bryssel är Mikaela Kumlin Granit, i dag ambassadör i London, som tillträder tjänsten i augusti.

Regeringens förlänga arm

EU-representationen är den svenska regeringens förlängda arm i Bryssel. Representationen jobbar för att svenska intressen ska få så stort genomslag som möjligt i EU.

Som EU-ambassadör kommer Mikaela Kumlin Granit att leda arbetet på representationen och ansvara för att samordna och förbereda möten i ministerrådet – men kommer också att förhandla lagförslag med övriga EU-länder innan slutlig behandling på ministernivå.

Mikaela Kumlin Granit kommer ingå i den konstellation av medlemsländernas EU-ambassadörer som förhandlar om utrikespolitiska frågor, om rättsliga och inrikes frågor som migration samt om EU:s budget. Det kommer även vara Kumlin Granits uppgift att förbereda toppmötena.

Samtidigt fortsätter Torbjörn Haak och Mikael Lindvall som biträdande ständig representant respektive chef för EU-representationens enhet för utrikes och säkerhetspolitik.

{{toplink}}

Forrige artikel Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta Næste artikel Efter kritiken – regeringen ser över fruktstöd till skolorna Efter kritiken – regeringen ser över fruktstöd till skolorna