Efter turerna – Ukraina närmare medlemskap men får nej till stöd

EU:s stats- och regeringschefer har gett grönt ljus för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina och Moldavien. Ungerns premiärminister Viktor Orbán misslyckades därmed med att realisera sina envisa hot om att blockera ländernas tillträde. I gengäld stod han i vägen för en välbehövlig ekonomiskt hjälpande hand till Ukraina.

BRYSSEL. En kris i den europeiska gemenskapen har avblåsts, men en ny har uppstått.

På torsdagskvällen lyckades EU-ländernas stats- och regeringschefer i Bryssel bana väg för förhandlingar om EU-medlemskap för Ukraina och Moldavien. Samtidigt har de enats om att Georgien ska få status som så kallat kandidatland.

– En tydlig signal om hopp för deras folk och vår kontinent, sade Europeiska rådets ordförande och toppmötets ledare Charles Michel.

Beslutet fattades trots att Ungerns premiärminister Viktor Orbán upprepade gånger hotat att blockera Ukraina från att närma sig EU.

I gengäld valde den ungerske premiärministern i stället att blockera ett välbehövligt tillskott av pengar till det krigshärjade landet.

I förhandlingar, som drog ut till sent under fredagsnatten, enades de övriga EU-länderna om ett stödpaket på nästan 400 miljarder kronor i lån och stöd till Ukraina. Men till följd av den ungerska blockaden måste länderna parkera beslutet. Även diskussionerna om mer pengar till EU:s budget måste läggas på is.

Frågan kommer tas upp igen i januari, sade Nederländernas premiärminister Mark Rutte när han lämnade toppmötet.

– Vi har fortfarande lite tid på oss. Ukraina kommer inte att få slut på pengar under de närmaste veckorna, sade han.

Dålig tajming

Tillkännagivandet kommer dock vid en mycket olämplig tidpunkt, när en liknande summa pengar för Ukraina är strandsatta i den amerikanska senaten av inrikespolitiska skäl.

Beslutet sänder också en något grumlig signal från EU:s ledare till Ukraina genom att å ena sidan inte kunna infria sina löften om pengar här och nu och å andra sidan öppna sina armar och betona att Ukrainas framtid ligger i EU.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade tidigare på torsdagen uppmanat de 27 stats- och regeringscheferna via videolänk uppmanat toppmötets ledamöter att skicka den senare signalen.

"Oavsett om det är bra eller dåligt för oss kommer historien att minnas allt. Varje ord, varje steg, varje handling och varje brist på handling. Och vem som kämpade för vad", säger han.

Men i ett meddelande på sociala medier X, kallade han senare beslutet att inleda anslutningsförhandlingar för "en seger för Ukraina". Där gratulerade han också Moldaviens president Maia Sandu till att även hennes land nu är ett steg närmare EU-medlemskap.

"Historien skrivs av dem som inte tröttnar på att kämpa för frihet", skrev han.

Lämnade rummet

Det var inte med den ungerske presidentens goda vilja som Ukraina tog ett steg närmare EU-medlemskap på torsdagen. Först i sista minuten drog han tillbaka sina vetohot på detta område.

Men när det kom till kritan lämnade Viktor Orbán toppmötesrummet och avstod från att rösta när de andra EU-ledarna godkände de nya stegen.

På sociala medier tog han därefter avstånd från de andra ledarnas beslut.

– Det är ett helt meningslöst, irrationellt och felaktigt beslut att inleda förhandlingar med Ukraina under dessa omständigheter, och Ungern kommer inte att ändra sig på den punkten. Omvänt insisterade 26 länder på beslutet. Det var därför Ungern bestämde sig för att gå sin egen väg, och det var därför Ungern inte deltog i beslutet, säger han i en video på X.

Forrige artikel Uppgörelse för gigarbetare nådd: ”Revolutionerande” Uppgörelse för gigarbetare nådd: ”Revolutionerande” Næste artikel Veckan i EU: Sista ryck kring migration och ekonomiska spelregler och domslut om European Super League Veckan i EU: Sista ryck kring migration och ekonomiska spelregler och domslut om European Super League
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.