EU-parlamentariker är årets Centerfeminist

Abir Al-Sahlani tilldelas Centerkvinnornas utmärkelse Årets Centerfeminist. ”Hennes kraftfulla handling att i EU-parlamentet klippa av sig håret till stöd för den kamp Irans kvinnor för har riktat strålkastarljuset mot upproret i Iran”.

Utmärkelsen Årets Centerfeminist instiftades 2018 av Centerpartiets kvinnoförbund Centerkvinnorna och tilldelas en parlamentariker på antingen lokal, regional, nationell eller internationell nivå. 

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani blev under året uppmärksammad även i internationella medier när hon klippte av sitt hår under ett tal i Europaparlamentet, en av anledningarna till att hon i år tilldelas utmärkelsen.

”Hon påtalade från talarstolen tydligt hur kön och bakgrund samt de ojämställda förtryckande strukturerna är anledningen till upproret i Iran”, lyder motiveringen.

”Hennes arbete är en viktig motor för att hela Centerrörelsen ska röra sig framåt i jämställdhetsfrågor och hennes arbete påverkar hela samhället i en mer jämställd riktning. Hon är en förebild för många kvinnor i centerrörelsen.”

På Centerpartiets partistämma i Örebro tog Abir Al-Sahlani emot priset och kallar det en ”enorm ära”.

Forrige artikel Hassan ställer upp i EU-valet Næste artikel Skyttedal kvar i partistyrelsen – Lega lämnar Skyttedal kvar i partistyrelsen – Lega lämnar
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.