Skyttedal kvar i partistyrelsen – Lega lämnar

Kristdemokraternas valberedning föreslår att EU-parlamentarikern Sara Skyttedal behåller sin plats i partistyrelsen. I stället är det David Lega, partiets nya toppnamn inför EU-valet, som föreslås lämna.

Partistyrelsen väljs för två år vid Kristdemokraternas riksting som äger rum i Helsingborg i mitten av november.

Valberedningens ordförande Torsten Larsson säger i ett pressmeddelande att valberedningen lyssnat till önskemål i partiet på att stärka det kommunala perspektivet och den juridiska kompetensen, men också stärka förankringen i kristdemokratisk ideologi i partitoppen.

– Dessa förändringar medför att valberedningens förslag innehåller ovanligt många förslag på nyval. Valberedningen menar att förslaget som helhet stärker Kristdemokraterna, säger Larsson.

Nya namn i partistyrelsen

Vid Ebba Buschs sida kommer fortsatt socialminister Jakob Forssmed agera förste vice ordförande. Civilminister Erik Slottner och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson sitter också säkert.

För EU-parlamentarikern Sara Skyttedal har framtiden i partiet varit omdiskuterad sedan hon, i strid mot KD-linjen, gått ut med att vilja avkriminalisera narkotika. När förslaget till partiets EU-valsedel presenterades i förra veckan saknades hon helt på listan.

Skyttedal drog tillbaka sin kandidatur när hon fick veta att hon petats som partiets toppnamn. I stället är det EU-kollegan David Lega som ska leda Kristdemokraterna till valframgång tillsammans med Martin Hallander. Men i valberedningens förslag till ny partistyrelse är rollerna omvända.

{{toplink}}

David Lega föreslås lämna styrelsen, medan Skyttedal sitter kvar.

”Valberedningen har rekommenderat att Europaparlamentariker under PS mandatperiod adjungeras till partistyrelsen. Jag är därför som föreslagen toppkandidat till EU-valet inte föreslagen som ordinarie ledamot”, skriver Lega i en kommentar till Altinget.

Bland de nya ledamöterna i partistyrelsen finns partiets gruppledare i riksdagen Camilla Brodin och kommunalrådet Ella Kardemark, som tidigare varit ersättare. Även Nike Örbrink, tidigare ungdomsförbundsordförande som förra hösten tog över som partiets främsta företrädare i Stockholm, föreslås väljas in i styrelsen.

Forrige artikel EU-parlamentariker är årets Centerfeminist EU-parlamentariker är årets Centerfeminist Næste artikel Aida Badeli utmanar MP-parlamentarikerna i EU-valet Aida Badeli utmanar MP-parlamentarikerna i EU-valet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.