EU-revisorer sågar miljardprogram mot kvinnovåld: ”Ingen effekt”

En historiskt hög summa pengar för att utrota våld mot flickor och kvinnor har inte haft någon effekt. Det är Europeiska revisionsrättens hårda slutsats, som samtidigt kritiserar det faktum att en tredjedel av pengarna har gått till FN-administration.

Af Julie Schønning
Journalist Altinget.dk

BRYSSEL: Ett EU-program värt sex miljarder kronor har inte varit ett effektivt sätt att minska våldet mot flickor och kvinnor i världen.

Det bedömer Europeiska revisionsrätten, som har i uppdrag att övervaka hur EU använder sina pengar, i en ny rapport.

– Tyvärr är vår slutsats inte positiv, säger Bettina Jakobsen, revisionsrättens danska ledamot.

– Som det ser ut nu finns det inga bevis för att våldet mot kvinnor och flickor har minskat i länder som finansieras och omfattas av vår revision. Vi behöver fortfarande se en effekt.

Det så kallade Spotlight-initiativet lanserades 2017 med en budget på 497 miljoner euro – eller motsvarande drygt 5,9 miljarder svenska kronor.

Programmet, som syftar till att utrota sexuellt och könsrelaterat våld i Afrika, Asien, Latinamerika, Stillahavsområdet och Karibien, är ett samarbete med FN men finansieras enbart av EU.

FN-administrationen har dock kostat nästan en tredjedel av den totala budgeten.

Även detta möts av stor kritik från tillsynsorganet, som anser att initiativet kunde ha gett bättre valuta för pengarna med effektivare administration.

– Genom Spotlight-initiativet har EU spenderat mer pengar än någonsin för att utrota sådana övergrepp. Men mer av medlen borde nå de slutliga mottagarna, säger Bettina Jakobsen.

En annan person som är förbryllad över budgeten för FN-administrationen är Kenneth Reinicke. Han är docent vid Institutionen för samhällsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det låter galet att FN har spenderat en tredjedel av medlen. Pengarna har inte gått till rätt ställen, säger han.

EU-kommissionen ifrågasätter själv om det är möjligt att minska kostnaderna för FN:s administration, även om de i övrigt godtar revisionsrättens rekommendationer.

Rekommendationerna är att framtida program bör göra grundligare jämförelser av alternativa genomförandealternativ, ge väldokumenterade motiveringar för utvalda fokusområden och öka andelen medel som når stödmottagarna.

Rätt metoder med kort tidshorisont

Spotlight-initiativets mål är att ta itu med problemet att en av tre kvinnor världen över har upplevt sexuella eller könsbaserade övergrepp.

I arbetet ingår att främja kulturell och social jämlikhet, förbättra data om könsrelaterat våld, påverka politik och lagstiftning samt stärka lokala kvinnorörelser.

Och det är rätt metoder om man vill utrota våldet, säger Kenneth Reinicke.

– Förändring behöver ske på ett personligt, kulturellt och institutionellt plan och Spotlights initiativ ser bra ut, säger han.

Ändå är Kenneth Reinicke inte förvånad över att programmet inte har haft en mätbar effekt.

– Det är ett fyraårigt projekt som pågår på vissa platser i världen med starkt patriarkala samhällen, där våld och övergrepp mot kvinnor ofta legitimeras. Här förknippas maskulinitet med hårdhet och dominans, och våld mot kvinnor och barn kan till exempel rättfärdigas med att ha ett pedagogiskt syfte.

En droppe i havet

EU-pengarna var avsedda att vara en frödonation för att inleda arbetet med att locka nya givare.

Det har dock inte varit möjligt att få en enda extern donator och EU är fortfarande kvar som ensam finansiär.

Revisionsrätten motiverar bristen på framgång med att locka till sig givare med att minimibidraget för att kunna påverka projektet var för hög och att potentiella givare ville se resultat innan de åtog sig att finansiera.

Men EU:s bidrag kan inte stå ensamt när det gäller ett så stort globalt problem, enligt revisionsrätten.

”EU:s ekonomiska bidrag var verkligen en betydande och aldrig tidigare skådad investering på detta område på den nivån. Men det kan fortfarande beskrivas som en droppe i havet om man jämför med det utbredda globala problem som det försökte ta itu med”, säger revisionsrätten i ett pressmeddelande.

Även om effekten inte syns i nuläget tror Kenneth Reinicke inte att skattepengarna är helt förlorade.

– Jag tror inte att pengarna har slösats bort. Frön sås, men man ska inte vara naiv om hur snabbt man kan förändra ett samhälle.

 

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk

Forrige artikel Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Fackförbund tar SD-uteslutning till Europadomstolen Næste artikel Fritzon hoppas avfallsförslag lyfter i EU-valet – ”Viktig fråga för väljarna” Fritzon hoppas avfallsförslag lyfter i EU-valet – ”Viktig fråga för väljarna”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.