Europaparlamentet godkänner svensk kandidat till EU:s revisionsrätt

Under tisdagen godkände Europaparlamentet svensken Hans Lindblad och portugisen João Leãos nomineringar till EU:s revisionsrätt. Nu väntar ett slutgiltigt godkännande från medlemsländerna i ministerrådet.

I enlighet med EU-fördraget får medlemsstaterna själva föreslå sina kandidater till Europeiska revisionsrätten (ECA). Kandidaterna godkänns därefter av de 27 medlemsstaterna efter konsultation med Europaparlamentet. Kandidater väljs på ett sexårigt mandat.

Sveriges kandidat, Hans Lindblad, är i dag ordförande för regeringens produktivitetskommission. Dessförinnan arbetade Lindblad som riksgäldsdirektör på Riksgäldskontoret mellan 2013 och 2022. Lindblad har även varit styrelseordförande i expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO) mellan 2013 och 2020. Hans Lindblad har avlagt en doktorsexamen i ekonomi vid Stockholms universitet.

Båda Hans Lindblad och den portugisiske kandidaten João Leão intervjuades av Europaparlamentets budgetkontrollkommitté den 29 november och godkändes därefter av kommittén.  

Vid tisdagens omröstning i Europaparlamentet röstade 498 ledamöter för Lindblads nominering, 15 röstade mot och 74 ledamöter avstod från att rösta.

Leãos kandidatur backades av 328 ledamöter, 67 röstade mot och 198 avstod.

Europeiska revisionsrätten (ECA) ansvarar för granskningen av EU:s finanser. Som EU:s externa revisor bidrar den till att förbättra EU:s ekonomiska förvaltning och fungerar som den oberoende väktaren av unionsmedborgarnas ekonomiska intressen. 

Forrige artikel Forbes: von der Leyen världens mäktigaste kvinna - igen Forbes: von der Leyen världens mäktigaste kvinna - igen Næste artikel Putin ställer upp i presidentvalet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.