Forbes: von der Leyen världens mäktigaste kvinna - igen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har blivit utsedd till världens mäktigaste kvinna av tidningen Forbes – för andra året i rad. Även andraplatsen intas av en EU-topp i form av Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde. 

I juli 2019 blev tyska Ursula von der Leyen utsedd till EU-kommissionens ordförande. ”Hon är den första kvinnan att tjänstgöra i denna roll och har ett ansvar för lagstiftning som påverkar mer än 450 miljoner européer” skriver tidningen Forbes. År 2022 toppade hon listan för första gången och året dessförinnan hamnade hon på en åttonde plats.

Ursula von der Leyen är i grunden doktor och arbetade på en kvinnoklinik i Tyskland innan hon gav sig in i politiken. Hon var då i fyrtioårsåldern, men blev snabbt socialminister 2003. Mellan 2013 till 2019 tjänstgjorde hon som Tysklands första kvinnliga försvarsminister.

På andra plats i Forbes rankning kommer Europeiska centralbankens ordförande, fransyskan Christine Lagarde, till följd av USA:s vicepresident Kamala Harris och Italiens premiärminister Giorgia Meloni. På en femte plats hamnar artisten Taylor Swift med motiveringen att hon har haft en väldig påverkan på den amerikanska ekonomin i och med hennes senaste turné.

Forrige artikel Bill Gates miljardinvestering i Sverige Næste artikel Europaparlamentet godkänner svensk kandidat till EU:s revisionsrätt Europaparlamentet godkänner svensk kandidat till EU:s revisionsrätt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.