Europeisk konferens vill få fart på social ekonomi i Sverige – ”unikt civilsamhälle”

En av ambitionerna med mötet om social ekonomi i Göteborg är att lyfta den nordiska dimensionen. Men arrangörerna får göra det utan närvaro från någon svensk minister eller EU-kommissionär. ”Vi har försökt på alla nivåer med att få dit en minister men har inte lyckats”, säger Coompanions ordförande Gordon Hahn.

– På EU-nivå är den sociala ekonomin jättestor, särskilt i Italien, Spanien och Frankrike. Vi i Sverige skulle kunna växa också. Våra kooperativ är stora, vårt civilsamhälle är unikt. Så vi har infrastrukturen, säger Gordon Hahn till Altinget. 

Under onsdag till fredag samlas 260 deltagare i Göteborg, en tredjedel av dem från andra europeiska länder än Sverige, för att diskutera hur den sociala ekonomin ska kunna bidra till ett mer sammanhållet och motståndskraftigt Europa.

Fem procent av BNP

Och även om Gordon Hahn säger att den sociala ekonomin i dag svarar för runt fem procent av Sveriges BNP, så menar han att vi inte har utnyttjat vår fulla potential. 

– Sverige främjar inte sektorn på samma sätt som andra länder i Europa. Vi har organisation, struktur och storlek. Men inte den övergripande ambitionen att samla sektorn och få den att växa genom att främja likvärdiga villkor, säger Gordon Hahn.

Sverige har heller inte någon kooperativ bank som fyller den funktion som till exempel Crédit Coopératif gör i Frankrike. Finansieringsfrågorna lyfts ofta som en av de främsta utmaningarna, och nyligen beviljade EU-kommissionen Mikrofonden 350 000 euro över tre år.

{{toplink}}

En annan återkommande fråga är att utveckla arbetet med statistiken.

– Det finns sjutton punkter för satelliträkenskaper, SCB använder sig i dag av två.

Rör på sig i regionerna 

Gordon Hahn hoppas att konferensen ska leda till mer engagemang på politiker- och tjänstemannanivå. En del regioner och kommuner ligger redan långt framme, som Västra Götaland, Örebro, Östergötland, Jämtland. Han nämner också Värmland som en region där man engagerar sig allt mer i social innovation.

– Men på statlig nivå är frågan fortfarande lite styvmoderligt behandlad, säger Gordon Hahn.

En annan ambition är att visa på hur heterogen sektorn är. Den består av allt mellan stora kooperativ och små föreningar. Den gemensamma nämnaren är att fokus ligger på demokratiska värderingar, medlemsnytta och samhällsvinst – inte främst på ekonomisk vinst, även om de här företagen också behöver göra överskott.

– 2021 antog EU-kommissionen en handlingsplan för social ekonomi, med konkreta insatser inom finansiering, lagstiftning och synliggörande i hela Europa, och där måste Sverige vara med och visa på våra förutsättningar, säger Gordon Hahn.

13 miljoner anställda

Enligt kommissionen verkar i dag runt 2,8 miljoner organisationer och föreningar i den sociala ekonomin. De har runt 13 miljoner anställda och står för 6,3 procent av jobben inom EU-länderna.

Ansvarig kommissionär Nicolas Schmit kommer inte att närvara, eftersom inte den svenska regeringen är representerad. Han har däremot spelat in en hälsning till konferensens deltagare.

Ingen EU-logga

Gordon Hahn är besviken, då tidigare möten haft ordförandeskapets stöd och arrangerats under EU-logga. Så var det i motsvarande möte i Strasbourg under det franska ordförandeskapet, och i höst anordnar det spanska ett liknande i San Sebastian.

–  För ovanlighetens skull har vi inte fått acceptans från nuvarande regering. Det vanliga är också att man i alla fall får använda EU-loggan. Vi valde att lägga denna konferens i Göteborg då staden firar 400 år, men också för att det är tionde året som Coompanion arrangerar stora sociala företagsdagen, säger Gordon Hahn.

Altinget har sökt näringsminister Ebba Busch (KD) för en kommentar. Enligt kalendern är hon i Paris och deltar vid Internationella energirådets (IEA) årliga konferens om global energieffektivitet.

{{toplink}}

Forrige artikel Sista året med M-parlamentarikerna: Migrationspakten avgörande Sista året med M-parlamentarikerna: Migrationspakten avgörande Næste artikel Granskning: SD största motståndaren till EU:s klimatpolitik Granskning: SD största motståndaren till EU:s klimatpolitik
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.