Granskning: SD största motståndaren till EU:s klimatpolitik

I nästan 70 procent av alla omröstningar som har att göra med EU:s gröna giv har Sverigedemokraterna röstat nej. Det gör dem till de främsta motståndarna i unionen till den gemensamma klimat- och miljöpolitiken, rapporterar Euobserver.

EU:s gröna giv är ett initiativ som syftar till att EU ska bli världens första koldioxidneutrala region till år 2050. Sedan EU-kommissionen presenterade de första delarna i paketet 2019, har en lång rad lagförslag lagts fram inom infrastruktur, jordbruk, energiproduktion, industri och forskning, för att först och främst få ner växthusgasutsläppen med minst 55 procent till år 2030.

Kritiska från start

Sverigedemokraterna (SD) har förhållit sig kritiska till EU:s gröna giv från start. 2020 skrev den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder en artikel på Altingets debattsida där han motsatte sig EU-initiativet – dels för att det var ”astronomiskt” kostsamt, dels för att åtgärderna skulle bli för ingripande. ”Den enda skillnaden mellan EU:s ekonomi och den forna Sovjetunionens ekonomi blir att EU har sjuårsplaner medan Sovjetunionen hade femårsplaner”, skrev han.

{{toplink}}

Nu har nättidningen Euobserver, som bevakar EU-politik ,tillsammans med ett journalistnätverk, granskat hur högerextrema partier har röstat i frågor som rör den gröna given. I deras undersökning framkommer att Sverigedemokraternas EU-parlamentsledamöter, i dag Johan Nissinen och Charlie Weimers, har röstat mot förslagen i 69 procent av de 222 omröstningar de har deltagit i.

Högerextrema partier i Tjecken, Finland och Tyskland följer efter SD i topplistan med 61, 60 respektive 60 procent motröster. I frågor som rör social rättvisa, exempelvis stöd till naturkatastrofdrabbade, röstade SD mot i 100 procent av fallen.

”En växande rörelse”

När SD har fått frågor kring hur de har röstat svarar de med att den gröna given ”kommer att bli ett finansiellt misslyckande och vara potentiellt skadlig för klimatet”, men även att ”majoriteten av koldioxidutsläppen härstammar från Kina och Indien, inte Europa”.

Matthew Lockwood, lektor i klimatpolitik vid universitetet i Sussex, förklarar för Euobserver att SD är en del av en växande högerextrem rörelse i Europa. Han och hans forskarkolleger har i en studie konstaterat att högerextrema partier har en negativ påverkan på klimatpolitik.

Han konstaterar vidare att partierna, som härstammar ur en populistiskt idétradition, gått från att tidigare främst reagera på migrationsfrågor till att nu skifta sitt fokus till klimatfrågorna.

– Populism är en reaktiv ideologi. Deras plattform byggs på att reagera på upplevda kriser, säger Lockwood till Euobserver.

Forrige artikel Europeisk konferens vill få fart på social ekonomi i Sverige – ”unikt civilsamhälle” Europeisk konferens vill få fart på social ekonomi i Sverige – ”unikt civilsamhälle” Næste artikel Sverige skyndar på elmarknadsreform i rådet – kan bli klart på fredag Sverige skyndar på elmarknadsreform i rådet – kan bli klart på fredag
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.