Efter bondeupproret: EU-kommissionen drar tillbaka kontroversiellt förslag

Nya regler som skulle halvera användningen av växtskyddsmedel i EU fram till 2030 kommer att dras tillbaka, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

BRYSSEL: De hade redan gått på grund, men nu är de officiellt döda.

EU:s planer på att minska användningen av bekämpningsmedel i unionen med 50 procent till 2030 dras tillbaka. Det meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal till Europaparlamentet på tisdagsmorgonen.

Det kommer efter veckor av ilskna protester bland europeiska jordbrukare, som bland annat har varit arga på det så kallade SUR-förslaget.

– SUR-förslaget har blivit en symbol för polarisering. Det har förkastats av Europaparlamentet. Det finns inte heller någon drivkraft i rådet. Vi måste göra något. Därför föreslår jag kommissionärskollegiet att vi drar tillbaka det här förslaget, säger Ursula von der Leyen.

Enligt kommissionens ordförande är det fortfarande viktigt att ta itu med utmaningen med användningen av bekämpningsmedel för att skapa en mer hållbar och hälsosam livsmedelsproduktion i Europa. Men det måste ske i dialog med jordbruket och andra intressenter, lyder budskapet.

Kommissionen kan då lägga fram ett nytt förslag, "mycket mer mognat", som hon uttrycker det.

Strandsatt med lagstiftare

De ambitiösa målen för att avsevärt minska användningen av bekämpningsmedel las fram 2022. De har sedan dess drabbats av ett tumultartat politiskt öde.

Förslaget är för närvarande strandat i EU:s ministerråd på grund av meningsskiljaktigheter, och det fick ännu större problem i Europaparlamentet i höstas. Här slutade det med att den avvisades helt och hållet efter att högern hade urvattnat den så kraftigt att vänstern inte ville vara med längre.

{{toplink}}

– Ett lagförslag kan bli så dålig att det inte spelar någon roll om du får den eller inte. Och med de ändringsförslag som röstades igenom fick vi ett fullständigt urvattnat förslag. Därför var vår bedömning att det var bättre att få igenom ett mer ambitiöst förslag vid ett senare tillfälle, sade ledaren för den danska socialdemokratiska gruppen, Christel Schaldemose, till Altinget då.

Källor inom EU-kommissionen vill dock inte lova att det kommer att vara inom det nuvarande mandatperioden som ett nytt förslag ser dagens ljus. Det kommer troligen att ske när en ny grupp av kommissionsledamöter har utsetts, förmodligen i slutet av året.

Artikeln är översatt från Altinget.dk

Forrige artikel EU:s gröna industrigräddfil i fokus EU:s gröna industrigräddfil i fokus Næste artikel Dick Erixon in – Nissinen inte del av SD:s topptrio Dick Erixon in – Nissinen inte del av SD:s topptrio
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.