Hon blir ny Europaminister i Danmark

För första gången på tio år har Danmark fått en Europaminister. Digitaliserings- och jämställdhetsminister Marie Bjerre har utsetts till jobbet och kommer spela en central roll i Danmarks kommande EU-ordförandeskap.

Efter tio år utan Europaminister har posten återinrättats i Danmark – och det har fallit på det liberala partiet Venstres Marie Bjerre, fram tills i förra veckan digitaliserings- och jämställdhetsminister, att axla den nya rollen.

I jobbet kommer den nordjylländska liberala profilen att vara en central del av Danmarks förberedelser inför det danska EU-ordförandeskapet, som äger rum under andra halvåret 2025.

Till pressen framför Christiansborg sade den nytillträdde Europaministern att ministerposten måste vara permanent.

– Det är ett permanent ministerium eftersom EU-politiken är viktig för Danmark. Det ska ses som ett permanent departement och som en förstärkning av Europapolitiken i Danmark, sade Marie Bjerre.

Danmark har som tradition att utse en Europaminister varje gång EU:s ordförandeskap ligger i danska händer. Venstre har också tidigare tryckt på för att posten som Europaminister ska göras permanent.

Marie Bjerre blir den fjärde Europaministern i Danmarks historia.

Artikeln är översatt och kortad från Altinget.dk.

Forrige artikel Han blir Danmarks nya EU-kommissionär Han blir Danmarks nya EU-kommissionär Næste artikel V bildar nytt europeiskt samarbete V bildar nytt europeiskt samarbete
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.