Han blir Danmarks nya EU-kommissionär

Det blir ännu en man på listan av kommande kommissionärer när Danmark i sista minuten nominerar ministern för utveckling och global klimatpolitik till landets plats i EU-kommissionen.

BRYSSEL. Det blir den favorittippade socialdemokraten och utvecklingsministern Dan Jørgensen som blir Danmarks nästa EU-kommissionär. På onsdagen fick han den danska regeringens välsignelse för uppdraget – två dagar innan deadline för att anmäla sin kandidat gick ut.

Den tidigare EU-parlamentarikern har länge lobbat för en comeback i Bryssel.

Från dansk sida arbetar man för att Dan Jørgensen ska få en post som ligger i linje med den gröna profil som han byggt upp under sina nio år i Europaparlamentet och som han har fortsatt som dansk minister inom bland annat livsmedel, klimat, energi och samhällsservice.

Enligt Altingets källor ligger posten som energikommissionär högt upp på den listan, eftersom det ämnet spelar en nyckelroll i den gröna omställningen, som är en nyckelfråga för regeringen.

Ny Europa-ministerpost

I samband med utnämningen annonserade statminister Mette Frederiksen (S) också en ommöblering av ministerposterna i regeringen med tre nya ministerposter.

Utöver en minister för social trygghet och beredskap och en grön trepartsminister ska en ny Europaminister tillsättas. Samtidigt planerar regeringen att samla hela digitaliseringsområdet under en minister.

Vilka personer som ska sitta på de nya posterna meddelas först på torsdagen.

Omöjlig könsbalans

Utnämningen av Dan Jørgensen innebär att den danska regeringen har valt att ignorera EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens önskan att föra fram både en manlig och en kvinnlig kandidat.

Ursula von der Leyen har en klar målsättning om en jämn könsfördelning i sin kommission. I och med utnämningen av Dan Jørgensen till den danska platsen är hon nu ännu längre från målet. Hittills har 24 av de 27 regeringarna nominerat en kandidat, medan Belgien, Bulgarien och Italien fortfarande återstår.

{{toplink}}Under onsdagen presenterade även den portugisiska regeringen sin kandidat, en kvinna i form av den tidigare finansministern Maria Luís Albuquerque. Ändå kommer det än så länge bara att vara sju kvinnor och 17 män.

Statsminister Mette Frederiksen säger att när Danmark nu lägger fram en man så är det för att Dan Jørgensen är den bäst kvalificerade för jobbet. Och så påpekar hon att Danmark har skickat kvinnliga kommissionärer till Bryssel i två decennier.

– Jag tycker inte att vi har något att skämmas för när det gäller kvinnliga kommissionärer. Det har vi haft i 20 år, säger Mette Frederiksen.

Kandidater som ska testas i parlamentet

Enligt källor i toppen av kommissionen arbetar von der Leyen fortfarande med att korrigera den ojämna könsbalansen, möjligen genom att locka några av dem som redan har satt in en man med en mer attraktiv kommissionärspost om de kan hitta rätt kvinna.

Målet är att presentera hela teamet av kandidater och deras arbetsbeskrivningar i mitten av september.

Det är dock inte slutet på dramat. Hela von der Leyens nya flock ska gå igenom utfrågningar i Europaparlamentet, där de kommer att testas på sina nya innehållsområden och få sina tidigare politiska ståndpunkter och gärningar satta under lupp.

I den här processen brukar en eller flera kandidater sågas av parlamentarikerna för att inte leva upp till förväntningarna. 

Därför är det nu upp till Dan Jørgensen (S) att finslipa sina kunskaper om EU och charma sig in sig bland de nya ansiktena på sin gamla arbetsplats.

Forrige artikel Hjälpte KD i EU-valet – går nu till Transportföretagen Næste artikel Hon blir ny Europaminister i Danmark Hon blir ny Europaminister i Danmark
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.