L och KD under spärren i ny mätning – SD återtar tredjeplatsen

Sverigedemokraterna närmar sig 20 procent och både Liberalerna och Kristdemokraterna är en bra bit under spärren. Det visar SCB:s årliga väljarundersökning.

SCB:s partisympatiundersökning genomfördes i maj och presenterades på torsdagen. Till skillnad från söndagens EU-val hamnar både Liberalerna och Kristdemokraterna under spärren, med 3,2 respektive 2,8 procent.

Sverigedemokraterna, som backade i sitt första val någonsin i helgen, återtar platsen som tredje största parti med 19,5 procent. Därmed ser valresultatet ut att ha varit en effekt av att SD-väljarna inte gick till vallokalen och att partiet misslyckats med sin mobilisering.

Miljöpartiet, som fick närmare 14 procent i EU-valet, faller i stället tillbaka till riksdagsresultatet runt 5 procent. S, som enligt SVT:s vallokalsundersökning tappade många väljare till MP, får ett tio procentenheter högre väljarstöd i SCB:s mätning och landar på 35 procent.

De rödgröna får tillsammans en majoritet på 52,9 procent i undersökningen.

Störst förflyttning sedan riksdagsvalet har skett från C till S, där 1,5 procent av C-väljarna bytt parti. Partiet landar på 4,5 procent. Ungefär lika stor andel av kristdemokraterna har gått över till Moderaterna, som får 19,8 procent i SCB:s mätning.

37,5 procent av de svarande uppgav att de var osäkra på hur de skulle rösta i Europaparlamentsvalet när undersökningen genomfördes i maj. Andelen som är uppgav att de är emot EU-medlemskapet har minskat sedan förra året, till runt 12 procent.

Forrige artikel Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Næste artikel Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.