Läkemedelsverket växlar upp under ordförandeskapet

Läkemedelsverket står värd för 22 möten under Sveriges EU-ordförandeskap. Flera prioriterade frågor ska diskuteras.

Under våren kommer omkring 1000 personer att delta i olika nätverksmöten som arrangeras av Läkemedelsverket. 18 möten sker på plats i Sverige, 17 av dem i Uppsala.

– Läkemedelsområdet har av tradition ganska stort nätverk mellan EU-myndigheterna och Läkemedelsverket är representerat i drygt 130 kommittéer internationellt. En del av de här har som policy att träffas i det land som har ordförandeskapet och diskutera frågor som inte hinns med på vanliga mötena, säger Christer Backman, som är Läkemedelsverkets projektledare under det svenska EU-ordförandeskapet.

En del av kommittéerna sorterar under den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och brukar ha regelbundna möten i Amsterdam. Flera av frågorna som kommer att diskuteras har varit prioriterade inom EU under en längre tid.

– Det är så mycket som händer nu på läkemedelsområdet. Det är antibiotikaresistensen, det är bristsituationer, det är life science överhuvudtaget, så vi vill samla alla grupperna, säger Christer Backman.  

Under ordförandeskapet kommer det att komma flera förslag på ny lagstiftning inom läkemedelsområdet, men när förhandlingarna kan starta under det närmaste halvåret är svårt att svara på, säger Christer Backman.

– Kommissionens uppgift är att ta fram och presentera lagförslagen, så det beror på när de är klara.

Under hela ordförandeskapet kan du läsa Altingets EU-brev gratis. Anmäl dig som prenumerant här.

Forrige artikel Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender Næste artikel EU-parlamentet till Sverige: ”Leverera i migrationsfrågan” EU-parlamentet till Sverige: ”Leverera i migrationsfrågan”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.