Mindre EU-pengar till jordbruket

NEDTRAPPNING. Andelen i EU-budgeten som går till jordbruksstöd föreslås fortsätta minska, från 38 till 28 procent. Det är långt ifrån fornstora dagar då jordbruket stod för över 70 procent av budgetkakan.

Trots att EU-kommissionen föreslagit en ökning av EU:s budget inför perioden 2021-2027 minskar andelen som går till jordbruksstöd. Kommissionen vill istället satsa pengar på bland annat migration och säkerhet. Den prioriteringen får kritik från Lantbrukarnas riksförbund.

– En besparing på jordbruksbudgeten med i storleksordningen fem procent riskerar att jordbruksföretag i skogs- och mellanbygd slås ut i direkt strid med den svenska livsmedelsstrategin. Det leder till en ännu större import av livsmedel med sämre djurskydd och större antibiotikaanvändning, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Från 71 procent

Jordbruksstödet har varit en stor del i EU-budgeten under lång tid. Toppen nåddes år 1984 då den utgjorde 71 procent av den totala budgeten. Därefter har den successivt minskat. Men fortfarande utgör jordbruksstödet tillsammans med regionalstödet, de så kallade strukturfonderna, nästan 70 procent av EU:s totala budget. Den svenska regeringen vill skära ned på dessa områden.   

– Du måste alltid göra prioriteringar i en budget. Vi tycker man ska dra ner på jordbruksstöd och strukturfonder, har EU-minister Ann Linde (S) tidigare sagt.

Regering får kritik

Det är en hållning som kritiseras av den svenske europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

– Nya utmaningar och brexit kräver att EU anpassar kostymen. Men om Stefan Löfven och Magdalena Andersson får som de vill så blir det bönderna och folk i glesbygden som ska betala för hela kalaset, säger han i ett pressmeddelande.

Fjellner vill dra ned mer

Men Federleys kollega i Europaparlamentet Christofer Fjellner (M) håller inte med om det. Han beklagar tvärtom att EU inte har dragit ned mer på jordbruksstödet.

– Vill vi ha en modern budget ska vi inte slå vakt om höga jordbruksstöd i EU. EU borde inte satsa på dåtidens utmaningar utan framtidens utmaningar och det är snarare migration och forskning, säger Fjellner till Altinget.

Forrige artikel Striden om den nya myndigheten trappas upp Striden om den nya myndigheten trappas upp Næste artikel Sveriges EU-avgift kan öka med 15 miljarder per år Sveriges EU-avgift kan öka med 15 miljarder per år
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.