Pål Jonson (M) välkomnar Danmark in i EU:s försvarsgemenskap

Förra året folkomröstade Danmark om att avskaffa sitt försvarsundantag i EU-medlemskapet. Nu tar landet klivet in som fullvärdig medlem i EU:s försvarssamarbete, något som välkomnas av både EU:s utrikeschef Josep Borrell och av försvarsminister Pål Jonson (M). ”Det är i grunden mycket bra”, säger Jonson.

Af Thomas Lauritzen

BRYSSEL: Försvarsministrarna från Danmark och Sverige tror på ett stärkt Norden inom den europeiska försvarspolitiken. Detta då svenskarna står på Natos tröskel och danskarna nu ger sig in som fullvärdig medlem i EU:s militära samarbete.

– Det är en historisk dag, säger försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vid sin ankomst till EU:s ministerråd på tisdagen, där Danmark för första gången deltar i ett möte med ledningen för den Europeiska försvarsbyrån (EDA).

Danskarnas ja till att stryka Danmarks försvarsundantag i EU-medlemskapet vid förra årets folkomröstning öppnar också dörren för att landet samtidigt går in i det europeiska fördjupade samarbetet om militära utvecklings- och forskningsprojekt, Pesco.

– Det gör att vi nu har städat bort alla hinder för att kunna delta i EU:s försvarssamarbete. Så det är en riktigt bra dag för Danmark, säger Troels Lund Poulsen.

Utrikeschef välkomnar Danmark

Pesco omfattar totalt 68 utvecklingsprojekt som medlemsländerna fritt kan ansluta sig till. Danmark kommer i första skedet att engagera sig i två projekt: Ett om förbättring av militär mobilitet i Europa och ett annat om att sända ut experter inom cyberförsvar.

Danmark har på förhand beslutat att bidra till två av EU:s aktiva insatser – den ena genom att sända ut helikopterläkare till Operation Altea i Bosnien-Hercegovina, den andra genom att bidra till att utbilda ukrainska soldater i minröjning och artilleri.

Den danska kursändringen i förhållande till EU:s försvarspolitik gläder chefen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken Josep Borrell:

– Danmark stärker våra försvarsinitiativ vid en tidpunkt där det är avgörande med stärkt kapacitet och handlingskraft på försvarsområdet, säger Borrell som på tisdagsförmiddagen träffade Troels Lund Poulsen vid en kort ceremoni.

Pål Jonson: Mycket bra

Även det svenska EU-ordförandeskapet välkomnar att grannlandet nu ansluter sig till svenskarna och finländarna som fullvärdig medlem av EU:s gemensamma försvar.

– Det är i grunden mycket bra, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget och fortsätter:

– Vad vi ser nu är ju en konsekvens av kriget i Ukraina. Dels ett fullvärdigt finskt Natomedlemskap, att Sverige är på väg in i Nato, men också att Danmark nu då är fullt integrerat i EU:s säkerhets- och försvarspolitik. Det stödjer också det arbete vi gör nu med att få till ett ännu starkare och effektivare samarbete mellan EU och Nato genom att få de här överlappande medlemskapen.

Nya nordiska möjligheter

Enligt Pål Jonson ger den parallella utvecklingen hopp om en starkare nordisk dimension i den europeiska försvarspolitiken.

– Genom ett Natomedlemskap får både Finland och Sverige mer säkerhetspolitiskt inflytande och det är ju samma sak uppfattar jag med Danmark när man är fullt ut integrerad i EU:s säkerhets- och försvarspolitik, så får man också inflytande och möjlighet att ta ansvar för utvecklingen på det politikområdet, säger han.

Hans danska kollega är enig om att vägen är röjd för något nytt.

– Mycket har förändrats under de senaste åren, inte minst det senaste halvåret. Det kommer också att ge oss andra möjligheter i förhållande till det nordiska samarbetet, säger Troels Lund Poulsen.

– Vi får en mycket större plan att spela på, än vad vi har haft tidigare.

{{toplink}}

Forrige artikel Detaljdebatt och fördröjningsoro när EU-länderna spikade ekodesignreform Detaljdebatt och fördröjningsoro när EU-länderna spikade ekodesignreform Næste artikel Ei varnar för flera risker med elmarknadsförslag: Kommer bli kostsamt Ei varnar för flera risker med elmarknadsförslag: Kommer bli kostsamt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.