Plastskatt under EU-luppen efter Brexit

STRATEGI. Kommissionen vill riva upp delar av EU:s avfallslagstiftning och ta ett krafttag för att bland annat åtgärda spridningen av plast i haven.

Vice-ordföranden Frans Timmermans gjorde bland annat en referens till plastskräpet som tas upp i BBC-serien ”Blue Planet” när han presenterade den nya plaststrategi som EU-kommissionen la fram på tisdagen.

Förutom mer svepande formuleringar om vikten att komma åt mikroplastspridningen, så läggs ett konkret förslag på att det ska bli krav på insamlingssstationer vid hamnar för att begränsa spridningen från fartyg. I år ska det också komma ett lagförslag om hur antalet engångsartiklar ska begränsas.
Nya regler ska även läggas fram senare för att ställa krav på att alla förpackningsmaterial ska vara återvinningsbara till år 2030. Just nu återvinns endast fem procent av plastförpackningarna i EU.

Läs mer: Remissinstanser önskar snabba krafttag mot mikroplast 

Från miljöorganisationer såsom Zero Waste uttrycks viss besvikelse över att det inte är mer kraftfulla åtgärder som läggs fram redan nu, medans plastindustrisamarbetet Plastics Europe välkomnade initiativet, samtidigt som de la fram egna löften på att öka återvinningen.

Tisdagens lansering av strategin överskuggades dock av interna diskussioner i kommissionen. Tyska budgetkommissionären Oettinger har nämligen tryckt på för att det ska införas en gemensam EU-skatt på området, som en del i att finna en lösning på hur 136-miljardershålet i EU:s budget ska täppas igen efter Brexit.
Det lades inte fram ett förslag på skatt, eftersom det förekommer ett visst tvivel kring ett sådant förslag bland kommissionärerna, men budgetkommissionären fick in en skrivning i slutsatserna som gjorde honom glad.

Glädjen hos medlemsländerna till ett skatteförslag är dock mer oklar. Tidigare försök att ge EU beskattningsrätt har röstats ner.

Kommissionens pressmeddelande går att finna här

Läs mer: V: Hur ska engångsmuggarna minska?

Forrige artikel Sverige kan missa EU:s infrastrukturmål Næste artikel EU-utskott ska leta intressekonflikter kring glyfosat
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.