S-distrikt vill se Heléne Fritzon som förstanamn i EU-valet

Socialdemokraterna i Skåne nominerar Heléne Fritzon som förstanamn i nästa års val till Europaparlamentet.

Distriktsstyrelsen i Skåne vill se Heléne Fritzon, EU-parlamentariker sedan 2019 och tidigare migrationsminister, högst upp på den nationella listan för Socialdemokraterna.

– Heléne Fritzon är rotad i den skånska arbetarrörelsen vilket gör oss skånska socialdemokrater stolta över hennes framgångsrika arbete i EU-parlamentet. Framför allt är hon en stor tillgång för både partiet och för hur Europa ska utvecklas, säger Niklas Karlsson, ordförande för Socialdemokraterna i Skåne, i ett pressmeddelande.

– Samtidigt som den högerkonservativa svenska regeringen skrotar alla klimatambitioner på hemmaplan så har EU tagit på sig ledartröjan i klimatomställningen. Jag vill fortsätta arbeta för ett Europa som ser möjligheterna i klimatomställningen, säger Fritzon.

Processerna med att ta fram listorna ser olika ut för partierna. För Socialdemokraternas del ska de 26 partidistrikten nominera sina kandidater och skicka in förslagen senast i september. Därefter ska partistyrelsen fastställa listan, som väntas vara klar i november/december.

{{toplink}}

Nominerar LO-topp

Socialdemokraterna i Skåne nominerar också Per-Ola Nilsson till listan. Han har varit ordförande för LO-distriktet i Skåne sedan 2019.

– För mig handlar allting om att öka vanligt folks trygghet. Arbetares rättigheter och ökade inflytande är mina hjärtefrågor. Det som händer på EU-nivå påverkar också i Ystad och Örkelljunga, säger han i ett uttalande.

Forrige artikel Regeringen nominerar Thomas Östros till nytt toppjobb Regeringen nominerar Thomas Östros till nytt toppjobb Næste artikel S-parlamentariker får utrikesuppdrag av EU – ska bevaka ”ödesval”
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.