Så länge M ger SD inflytande kommer jämställdhet aldrig prioriteras

Moderaternas samarbetsparti röstar nej eller avstår i varje omröstning som hade varit en framgång för kvinnors rättigheter, däribland Istanbulkonventionen, skriver de socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Heléne Fritzon, Evin Incir och Carina Ohlsson i en replik.

För att få stopp på mäns våld mot kvinnor måste jämställdhet upp på den politiska dagordningen. Att Moderaterna nu har röstat ja till mindre delar av Istanbulkonventionen är såklart glädjande men ribban behöver vara mycket högre än så.

Moderaternas samarbetsparti Sverigedemokraterna röstade nej till konventionen. Så länge SD får inflytande över regeringens politik kommer jämställdhet aldrig att prioriteras i den utsträckningen som behövs.

{{toplink}}

2022 anmäldes i Sverige 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Trots det är mörkertalet stort, omkring 80 procent av våldet mot kvinnor tros aldrig nå en polisanmälan.

Arba Kokalari (M) skriver i sin debattartikel att det nu är dags att gå från ord till handling. Vi håller helt med. Under förra mandatperioden drev vi därför bland annat igenom en långsiktig finansiering till tjej- och kvinnojourer, nya lagar som förbättrade kvinnors situation i skyddande boenden och stora förebyggande insatser riktat mot skola och idrotten.

Vad väljer då den moderata regeringen att göra?

Drar ner på stöd

För det första väljer man att skrota den feministiska utrikespolitiken trots att andra länder nu anammar den just för att den når resultat. Enligt utrikesministern ska man nu i stället utgå ifrån citat ”svenska värden”.

För det andra dras det ner på det långsiktiga och stärkta stödet till tjej- och kvinnojourer.

För det tredje står nu Sveriges kommuner och regioner inför ett stålbad när det gäller att förebygga och stoppa mäns våld mot kvinnor. För första gången på väldigt många år väljer regeringen att inte ge några utvecklingsmedel till detta.

Att Moderaterna dessutom är helt beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik gör inte situationen bättre. SD väljer nämligen att rösta nej eller avstå i varje enskild omröstning som hade varit en framgång för kvinnors rättigheter. 

Kallar sig inte ens feminister

De partier som Arba Kokalari väljer att kroka arm med säger något om vilka partier hon har gemensamma nämnare med. En gemensam nämnare i det här fallet är att varken hela regeringen eller SD vill kalla sig för feminister.

Om det är något vi ska ha klart för oss är det att högern aldrig har gett oss kvinnor något frivilligt. Oavsett om det handlat om rösträtt, särbeskattning eller en abortlagstiftning. Det är vi Socialdemokrater som initierat och genomfört dessa rättigheter.

Nu fortsätter vi socialdemokrater att gå från ord till handling i EU när direktivet för mäns våld mot kvinnor ska förhandlas. Det är lagstiftning som på riktigt kommer bidra till att motverka och förebygga våldet.

Det betyder inte att vi är nöjda. Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem och det bör behandlas så. Vi socialdemokrater är inte nöjda förrän varje kvinna lever ett liv fritt från våld.

{{toplink}}

Forrige artikel Timbro: EU-kommissionen försöker göra den inre marknaden till en grön planekonomi Timbro: EU-kommissionen försöker göra den inre marknaden till en grön planekonomi Næste artikel Nödvändigt med EU-direktiv som får företag att ta större hållbarhetsansvar Nödvändigt med EU-direktiv som får företag att ta större hållbarhetsansvar
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.