Så ser de svenska partierna på en ny bostadskommissionär

Sverigedemokraterna ser med stor oro på att EU-kommissionen kommer att tillsätta en bostadskommissionär. Även fler av tidöpartierna är skeptiska. Men från delar av oppositionen är tongångarna något ljusare. Socialdemokraterna vill dock inte kommentera frågan trots att den kan ses som en vinst för den egna partigruppen S&D. 

Den svenska regeringen vill inte kommentera beskedet från Ursula von der Leyen om att EU ska ta sig an bostadspolitiken den kommande mandatperioden och att hon kommer att tillsätta EU:s första bostadskommissionär när den nya kommissionen ska formas.  Och från de svenska partierna får beskedet blandade reaktioner. 

Moderaternas bostadspolitiska talesperson David Josefsson säger till Altinget att det är svårt att bedöma beskedet då detaljer återsåt. Men han säger att det finns många bra saker som en bostadskommissionär skulle kunna driva för att underlätta för bostadsbyggandet. Framförallt när det gäller att underlätta för handel mellan länderna och att harmonisera regelverk för att få till ett ökat industriellt byggande. 

– Där tror jag att Sverige rent krasst skulle kunna tjäna rätt mycket pengar. För vi ligger väldigt långt fram i industriellt byggande och innovation. Det skulle kunna bli en stark svensk exportindustri, säger han.

Samtidigt som poängterar han att det också finns flera områden inom bostadspolitiken där han inte tycker att EU ska styra. 

– Handlar det om att det inom EU ska finnas en europeisk arkitekturstrategi, vilket den socialdemokratiska regeringen drev på för för ett par år sedan, då är jag mer skeptisk.

{{toplink}}

SD starkt kritiska

Sverigedemokraterna ser med stor oro på beskedet från kommissionsordföranden och den generella utvecklingen de ser. 

– Vi är oroade över att EU mer och mer börjar lägga sig i bostadspolitiken, säger Mikael Eskilandersson (SD) till Altinget. 

Han tar upp det tidigare direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) som ett exempel som man absolut inte vill se mer av. 

– Det är jättefel att EU går in och styr på en sådan detaljnivå. Det är en sak att ställa krav på länderna att de har en bra bostadsmarknad. Men det är en helt annan sak att gå in och börja detaljstyra.

Att exempelvis ha typhus inom hela EU tycker han är en väldigt dålig idé. 

–  Det är en sak att ha typhus för ett land, men att ha det för hela EU, den typen av förslag skulle vara helt förkastliga och det finns ju en risk att sådana förslag kommer. 

Möjligtvis kan arbetet med att ytterligare förbättra den fria handeln för material vara är ett område där han ser att EU kan spela en positiv roll. 

Även Kristdemokraterna är skeptiska. 

– Jag vill ju helst att EU ska hålla sig från bostadsmarknaden och bostadsbranschen i Sverige överhuvudtaget. Jag tror att vi klarar det bäst på hemmaplan. 

Även han är orolig för en utveckling där EU får allt mer inflytande över bostadspolitiken. 

– Vi har så pass vid skillnad i hur vi bygger bostäder och hur vi använder våra bostäder
i norra delen av Europa jämfört med södra delen av Europa. Det är bäst att det är nationellt ansvar.

Liberalernas bostadspolitiska talesperson Patrik Karlson skriver till Altinget att han hoppas att rollen framförallt kommer att vara en samordnande roll med ett kunskapsöverförande syfte. 

”Bostadspolitiken är och ska fortsatt vara en fråga för medlemsländerna att hantera utifrån ens nationella och lokala förutsättningar”, skriver han. 

Locket på hos S

Socialdemokraterna har avböjt att kommentera von der Leyens initiativ och hur partiet ska hantera frågan verkar inte vara helt självklar. 

Socialdemokraternas partigrupp i EU-parlamentet, S&D, och deras spetskandidat, Nicolas Schmit (S&D), har drivit frågan om att EU ska ta mer ansvar för bostadspolitiken. Att Ursula von der Leyen tillsätter en bostadskommissionär ska också vara en eftergift just till det socialdemokratiska partigruppen och får ses som en vinst för dem. 

Från svenska socialdemokrater har tongångarna redan före valet varit mer återhållsamma när det gäller EU:s inblandning i politikområdet. 

– Jag tror att vi ska passa oss för att detaljreglera bostadspolitiken i Bryssel. Huvudanledningen är att vi har valt olika system för att organisera bostadsmarknaden och bostadspolitiken i olika medlemsländer. Det är svårt att se hur detaljerade regler skulle kunna passa alla medlemsländer, sa EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) till Altinget i samband med EU-valet.  

{{toplink}}

Något ljusare tongångar från vänster

Bland de övriga opinionspartierna är reaktionerna mer positiva till beskedet att bostadspolitiken får en större plats på EU-nivå, än bland tidöpartierna. 

”Fantastiskt att bostadspolitiken äntligen får en plats vid bordet. Många missar hur viktig denna politikområde är för att ett land ska kunna utvecklas. Både ekonomiskt, socialt men också säkerhetspolitiskt. Det är glädjande nyheter från Kommissionen och något vi i Centerpartiet biträder”, skriver bostadspolitiska talespersonen Alireza Akhondi (S) i ett mejl till Altinget. 

Momodou Malcolm Jallow (V) säger att det är ett intressant initiativ ur Vänsterpartiets perspektiv. 

– Vi har alltid sagt att bostäder är en mänsklig rättighet, alla har rätt till en bostad. Så det är positivt att det ges högre prioritet på EU-nivå genom en bostadskommissionär, säger partiets bostadspolitiska talesperson Momodou Malcolm Jallow.

Samtidigt betonar han att det är tidigt att säga hur det kommer att falla ut och att det är viktigt att de åtgärder som görs på EU-nivå respekterar medlemslandarnas självbestämmande och lokala förutsättningar. Han flaggar bland annat för att det svenska hyressättningssystemet måste värnas.

Välkomnar nya statsstöd

En översyn av statsstödsreglerna, vilket von der Leyen flaggat för kommer att ske, tror han skulle vara positivt. Han tycker att statsstödsreglerna bör anpassa så att de kan användas för att bygga fler allmännyttiga bostäder utan att det betraktas som otillåtna statsstöd.   

– En sådan förändring skulle kunna bidra till att minska bostadsbristen och skaffa mer rättvist bostadsmarknad, säger han. 

Miljöpartiet delar i stort Vänsterpartiets syn. 

"Det är bra att frågan prioriteras och att statsstödsreglerna ses över för att få fram fler överkomliga bostäder. Många europeiska länder, inte minst Sverige, har svårt att få fram tillräckligt med bostäder till priser som alla har råd med. Samtidigt behöver vi ta hänsyn att olika europeiska länder har olika behov och förutsättningar. Från svenskt håll behöver vi till exempel se till att modellen där lokala parter har ansvar för hyresförhandling värnas.", skriver Katarina Luhr (MP), bostadspolitisk talesperson i en kommentar via partiets pressavdelning. 

{{toplink}}

Forrige artikel Sverige sneglar på omstridda finska skogsförslaget Sverige sneglar på omstridda finska skogsförslaget Næste artikel Oppositionen om regeringens klimatplan: Inte seriöst Oppositionen om regeringens klimatplan: Inte seriöst
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.