Debatt: Svenskt näringsliv lockade flest läsare

MEST LÄSTA. "Regeringen spelar högt med den svenska modellen som insats" – så löd rubriken på det gångna årets mest lästa debattartikel på Altinget EU. Se vilka som skrev dem fem mest klickade debattartiklarna

1. Svenskt Näringsliv: Regeringen spelar högt med den svenska modellen som insats

Förslaget om ett reviderat utstationeringsdirektiv riskerar att hämma den fria rörligheten i EU och få stora konsekvenser för den svenska modellen. Istället för vaga definitioner och oförutsägbarhet behövs tydliga och tillåtande regler, skriver Niklas Beckman, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

2. Wikström (L): Så får vi en fungerande europeisk asylpolitik

Flyktingkrisen 2015 och 2016 visar att Dublinförordningen måste ersättas, skriver Cecilia Wikström (L), som föreslår en ny förordning där asylsökande placeras enligt en fördelningsnyckel, oavsett i vilket land de registrerar sig i.

3. Facken och SKL: "Sociala och ekonomiska framsteg hör ihop"

Den europeiska pelaren för sociala rättigheter blir en viktig resurs för att skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig arbetsmarknad med goda villkor och en hållbar tillväxt, skriver Lena Micko, Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius, som välkomnar en svensk anslutning till pelaren.

4. "Håll inte fossilindustrin om ryggen"

Fores vd Mattias Goldmann håller fossilindustrin om ryggen när han försvarar industrins närvaro vid klimatförhandlingarna. Det skriver EU-parlamentariker Max Andersson (MP) i en slutreplik.

5. Romson (MP): Brexit behöver inte skada klimatpolitiken

Med Storbritanniens utträde ur EU försvinner en till Sverige nära allierad i klimatfrågor. Men Brexit behöver inte innebära problem för den globala klimatpolitiken, skriver Åsa Romson (MP), som tror att Storbritannien kommer att fortsätta samarbetet med EU-länderna kring klimatpolitiken.

Forrige artikel EU-förhandlare ratar Brexitbud EU-förhandlare ratar Brexitbud Næste artikel Brittisk sorti ger kostsamt budgethål Brittisk sorti ger kostsamt budgethål
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.