Välkomna till verkligheten

OPINION. Parlamentarikerna har i valrörelsen levererat vallöften och visioner. Nu stundar vardagen i EU-parlamentet när politiken ska verkställas. Altinget inleder en debattserie där parlamentarikerna beskriver vad de ska göra och hur de ska jobba.

I EU-parlamentet sätts nu ramarna för hur arbetet framöver ska bedrivas. Ledamöterna och partierna formar partigrupper. De ska också godkänna kommissionärer. Och de ska hitta sina egna roller i parlamentet med utskottstillhörighet.

Sverige har 20 mandat, se listan intill. Två partier har bara en ledamot (V och L). Där blir val av utskott avgörande för vad partierna kan åstadkomma under mandatperioden. Partier med tre eller fyra mandat kan tänka mer taktiskt och vara med i både mer opinionsbildande utskott och de utskott som är direkt involverande i lagstiftningen.

Läge att vara med i debatten

Altinget har bjudit in de nyvalda parlamentarikerna till att skriva debattartiklar. En del, som moderaten Jörgen Warborn, väljer att lyfta fram egna hjärtefrågor. Andra kommer att presentera partiernas politik där alla partikolleger i parlamentet skriver under.

Är du sakkunnig i ämnena som diskuteras? Tveka inte att skriva repliker eller kommentarer. Mycket av politiken kommer att formas i början av mandatperioden. Nu är antagligen chansen som störst att påverka.

Detsamma gäller för parlamentarikerna själva. De svenska parlamentarikerna är bara 20 stycken av sammanlagt 751. Strategi och taktik behöver stakas ut för att hitta allianser och samarbeten. Annars finns risken att andra hinner före. Nu rivstartar det tunga arbetet för parlamentarikerna.

Forrige artikel Brysselbubblan: Bensinuppror, usla pr-videor och Tories ledarstrid Brysselbubblan: Bensinuppror, usla pr-videor och Tories ledarstrid Næste artikel Därför mobiliserar skogsbranschen i Bryssel Därför mobiliserar skogsbranschen i Bryssel
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.