Veckan i EU: Reformsamtal i Paris och COP28 inleds i Dubai

Startskottet ljuder för FN:s årliga klimatkonferens i Förenade Arabemiraten. Det kommer i en vecka då rådsordförande Charles Michel flyger på en charmturné till Ungern och fortsätter sin framtidsshow i Paris.

Af Julie Schønning, Journalist / Charlotta Asplund Catot, EU-redaktör Altinget.se

 

Måndag den 27 november

Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) flyger till Bryssel för att träffa sina kolleger i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor. De ska bland annat ta ställning till EU-kommissionens förslag om ett EU-funktionshinderkort och ett EU-parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning. Syftet med kommissionens förslag är att säkerställa enhetliga och erkända villkor i alla medlemsstater.

Rådet för utrikes- och handelsfrågor sammanträder också på måndag för att bland annat förbereda WTO:s ministerkonferens i Abu Dhabi i februari. Ministrarna utvärderar också handelssamarbetet mellan EU och USA och mellan EU och Chile. 

Statsminister Ulf Kristersson (M) åker tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonsson (M) till Helsingfors där de träffar Finlands statsminister Petteri Orpo för att bland annat diskutera relationen mellan länderna, det säkerhetspolitiska läget och aktuella EU-frågor – samt samarbete kring Natoanslutningen.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel drar på charmoffensiv till Ungern för att massera premiärminister Viktor Orbán inför EU-toppmötet i mitten av december. Detta efter att Putin-sympatisören i ett brev till ministerrådet hotat att blockera EU:s stöd till Ukraina och dess framtida anslutning till unionen om inte EU:s ledare går med på att se över hela sin Ukrainastrategi.

I Europaparlamentet håller de folkvalda sin första ”vecka för rättigheter för personer med funktionsnedsättning” för att visa sitt engagemang för att se till att alla personer med funktionsnedsättning kan leva ett självständigt liv. En rad debatter kommer att fokusera på vad som redan görs och vad mer som kan göras.

Tisdag den 28 november

Charles Michel fortsätter sin turné av informella möten om EU:s framtid med president Emmanuel Macron i Paris. Syftet med grupparbetet är att diskutera vilka reformer av EU som förbereder unionen för nästa stora utvidgning. Det återstår att se vilka EU-ledare som kommer att delta.

I Bryssel samlas Nato-ländernas utrikesministrar för att delta i militäralliansens utrikesmöte som pågår tisdag och onsdag.

Ledamöterna i Europaparlamentets utskott för miljö, samt utskottet för medborgerliga rättigheter, ska rösta om ett lagstiftningsförslag om ett europeiskt hälsodataområde som bland annat kommer att göra patientuppgifter tillgängliga över gränserna och möjliggöra säker delning av hälsodata för forskning och beslutsfattande.

Onsdag den 29 november

EU-kommissionen lägger fram ett nytt mobilitetspaket med bland annat en översyn av ramverket för passagerares rättigheter. Ett nytt paketförslag för åtgärder mot smuggling ska också läggas fram.

I Europaparlamentet ska transportutskottet rösta om två rättsakter om trafiksäkerhet. Det första är ett förslag som kommer att göra beslut om körförbud tillämpliga i hela EU. Det andra kommer att utöka förteckningen över trafikbrott som leder till gränsöverskridande utredningar.

Torsdag den 30 november

FN:s årliga klimatkonferens COP28 drar igång i Dubai i Förenade Arabemiraten. Vid COP27 beslutades att en fond skulle skapas för att hjälpa utsatta länder med klimatrelaterade förluster och skador. Nu måste länderna komma överens om vem som kan få pengar, vem som ska betala och vem som ska besluta i fonden. EU förhandlar å Sveriges vägnar och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar fram till den 2 december. Från svenskt håll skickar man en delegation på drygt 50 personer, varav bland annat statsminister Ulf Kristersson (M) samt tre ministrar.

EU:s hälsoministrar träffas i rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentpolitik. De ska bland annat prata om hur EU kan minska sitt beroende av andra länder när det gäller till exempel läkemedel. Ett mål som covid-pandemin i synnerhet har satt ökat fokus på.

Även unionens EU-ministrar träffas i Bryssel för att diskutera finansieringen av EU:s fattigare regioner. De så kallade sammanhållningsfonderna används för att höja dessa områden till samma nivå. Vid mötet kommer ministrarna bland annat att titta på hur den relativt stora pengapåsen har använts under den föregående budgetperioden. 

Forrige artikel Vad betyder Wilders valseger för Europa? Här är fyra viktiga punkter Vad betyder Wilders valseger för Europa? Här är fyra viktiga punkter Næste artikel Europaparlamentets radikala önskelista: Mer muskler till EU och bort med veto Europaparlamentets radikala önskelista: Mer muskler till EU och bort med veto
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.