Vestager tar ledigt från EU-kommissionen – de ersätter

Danmarks långvariga och inflytelserika EU-kommissionär Margrethe Vestager tar ledigt från sin tjänst medan hon siktar på att bli chef för Europeiska investeringsbanken. Två kommissionärer får dela på hennes portfölj i väntan på besked om fortsättningen.

BRYSSEL: Nu är det officiellt. Danmark har nominerat EU-kommissionär Margrethe Vestager till posten som nästa chef för EU:s enorma penningtank, Europeiska investeringsbanken (EIB). Samtidigt har hon fått bankens klartecken att vara med i ansökningsprocessen. Detta uppges av flera källor till Altinget.

Således satsar Vestager nu – med stöd från den danska regeringen – allt på att vinna ett nytt internationellt toppjobb, som hon inte är säker på att få.

Det innebär också att hon kommer att gå på ledighet från sin mäktiga position som verkställande vice ordförande för EU-kommissionen med omedelbar verkan.

– Från och med i dag är jag officiellt kandidat till ordförandeskapet för Europeiska investeringsbanken. Jag kommer därför att ta obetald ledighet från mitt arbete i EU-kommissionen så att jag kan fokusera på min kandidatur, säger Vestager i en video som hon publicerade på X, tidigare Twitter, på tisdagskvällen.

– Det betyder att ni inte kommer att höra mig kommentera kommissionens arbete under de kommande veckorna. Jag kommer att hålla er uppdaterade, säger hon.

Portföljen delas upp

På kort sikt kommer hennes två stora ansvarsområden, enligt uppgifter till Altinget, att tas över av två av de andra nuvarande kommissionärerna: Belgiens justitiekommissionär Didier Reynders kommer att ta över konkurrenspolitiken, medan kommissionens vice ordförande med ansvar för demokrati och rättsstatsprincipen, tjeckiska Vera Jourova, kommer att ta det övergripande ansvaret för den digitala utvecklingen.

Så kommer det att vara tills det beslutas om Vestager får jobbet på Europeiska investeringsbanken. Om inte, kan hon återvända till sitt jobb i Bryssel. Om hon däremot blir ny chef för EIB måste Danmark utse en ny kommissionsledamot.{{toplink}}

Östros också kandidat

I vilket fall som helst kommer en ny EU-kommission att tillsättas under sommaren och hösten nästa år, så den danska statsministern Mette Frederiksens (S) och hennes regering måste hitta en ersättare för Vestager vid den tidpunkten. Men hela denna process kan påskyndas om Margrethe Vestager får jobbet på investeringsbanken.

Det kan hända så tidigt som inom några veckor eller månader.

Den första möjligheten till beslut kommer under ett möte mellan de 27 medlemsländernas ekonomi- och finansministrar i den spanska staden Santiago de Compostela den 15-16 september.

Värd för mötet är Spaniens finansminister Nadia Calviño, som också själv kandiderar till posten som EIB:s ordförande. Faktum är att hon är den enda av totalt fyra andra kandidater som allmänt anses kunna överträffa Vestager.

Förutom Calviño och Vestager omfattar kandidaterna två nuvarande vice ordförande i EIB:s dagliga ledning (direktionen) – polska Teresa Czerwinska och svenska Thomas Östros – och Italiens vice centralbankschef, Daniele Franco.

Beslutet om vem som ska ersätta tysken Werner Hoyer i toppen av Europeiska investeringsbanken beror på maktkamper mellan länder, ledare och politiska familjer över hela kontinenten.

Världens största multilaterala bank

Spelet är svårare än vanligt. EIB:s betydelse har ökat bland annat som en kanal för investeringar i Europas gröna omställning och som ett viktigt verktyg i den kommande återuppbyggnaden av Ukraina efter kriget.

EIB är världens största multilaterala bank. Det är EU:s egen bank med lånegarantier från de 27 medlemsländerna själva, och bara förra året lånade den ut upp till 500 miljarder danska kronor.

Upp till 10 procent av kapitalet kan spenderas på projekt utanför Europa, inklusive Afrika. Men den allra största delen av pengarna går till projekt inom medlemsstaterna själva, inte minst i Spanien, Italien och andra sydeuropeiska länder.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.se.

Forrige artikel S-ministern återvänder till LO S-ministern återvänder till LO Næste artikel Trots nomineringarna – Ullenhag kandiderar inte i EU-valet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.