JO – Naturvårdsverkets handläggare inte jävig

JO-BESLUT. Det går att jaga, vara medlem i ett jägarförbund och samtidigt handlägga jaktfrågor på Naturvårdsverket, enligt Justitieombudsmannen.

JO fick under förra hösten in totalt fyra anmälningar om misstänkt jäv – från två privatpersoner samt från föreningarna Jaktkritikerna och Svenska rovdjursföreningen – som gällde en handläggare av viltfrågor på Naturvårdsverket.

– Jag försöker bara göra mitt jobb som en objektiv och tråkig myndighetsperson, sade handläggare Ebba Henning Planck i en intervju i tidningen Jaktjournalen med anledning av anmälningarna.

Jaktintresse inget hinder

Och handläggaren, projektledare i myndighetens översyn av jakttiderna, är inte jävig. Det slår JO Katarina Påhlsson fast i ett beslut.

Den jävsbedömning som Naturvårdsverket gjorde i kölvattnet av JO-anmälningar är korrekt, enligt JO. Det vill säga att det går att vara jägare, att vara medlem i att jägarförbund samt att ha tidigare ha varit aktiv i förbundet – utan att vara jävig. Inte heller Ebba Henning Plancks konsultbolag är något hinder.

Ebba Henning Planck själv skriver på twitter:

 

Forrige artikel Regeringen anklagas för passivitet i tung EU-förhandling Regeringen anklagas för passivitet i tung EU-förhandling Næste artikel Kritiserat sjöfartsförslag fick passera gå Kritiserat sjöfartsförslag fick passera gå
Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Kyrkans skogsutredare: Vårt förslag har ingen prutmån

Svenska kyrkan behöver ställa om sitt skogsbruk. Det är en process som kommer att kosta pengar, men som är helt nödvändig, enligt kyrkans egen skogsutredare Göran Enander. ”Det är ingen återvändo”, säger han.