Vallöftet: C elutspel – Svenska Kraftnät är redan på bollen

Centerpartiets olika energiutspel ska i ett första steg minska vinterns elräkningar, men sedan också skapa förutsättningar för att öka elproduktion i Sverige med 30 procent under kommande mandatperiod. Men enligt Svenska Kraftnät är de redan igång med den åtgärd C vill se.

Som ett av flera utspel de senaste veckorna, när elprisfrågan seglat upp som en av de mest debatterade valfrågorna, har Centerpartiet lagt in ytterligare förslag i sin tidigare elhandlingsplan.

”Handlingsplanen för utsläppsfri ny el”, som framför allt fokuserar på åtgärder på längre sikt, har nu kompletterats med åtgärder som syftar till att också sänka priserna under hösten.

Och det är med framför allt två tillägg som partiet hoppas kunna pressa ner konsumenternas elkostnader.

I ett steg vill partiet, likt bland andra Miljöpartiet, understödja insatser för att energieffektivisera och byta ut uppvärmningssystem i framför allt eluppvärmda hushåll. För Centern görs detta genom en utvidgning av det gröna avdraget.

Men det är framför allt genom en annan åtgärd, via så kallad mothandel eller motköp, som de stora besparingarna för hushållen i södra Sverige ska uppnås.

– Det skulle kunna sänka kostnaderna med tusentals kronor redan i vinter, säger partiets energi- och klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin till Altinget.

Ska stå redo när priserna pressas uppåt

Tanken är att Svenska Kraftnät ska få i uppdrag att upphandla framför allt biokraftproduktion i elområde tre och fyra, som ska dras i gång vid de tillfällen där elpriserna är på väg att segla upp.

Genom att då tillföra ytterligare produktion i de områdena, samtidigt som det eventuellt också minskas produktion i område ett och två, ökar kapaciteten och därmed också balansen mellan konsumtion och produktion i de södra områdena, vilket också ska leda till att pressa ner priserna.  

– Kallaste timmen förra året så användes 46 procent av kapaciteten i kraftvärmen till elproduktion. Så det är rätt mycket kapacitet kvar. Det är mer kapacitet än vad både Ringhals 1 och 2 hade levererat ihop, säger Nordin till Altinget.

SvK: Välkommet - men görs redan

Initiativet välkomnas av Svenska Kraftnät. De vill också sätta sprätt på de ovanligt stora flaskhalsintäkter som de får in på grund av de stora prisskillnaderna mellan elområdena genom bland annat mer mothandel.

Men problemet är att det statliga affärsverket redan gör detta i så stor utsträckning som de kan, säger Staffan Engström, avdelningschef på Svenska Kraftnät.

– Vi vill möjliggöra och tillgängliggöra så mycket överföringskapacitet som möjligt.

Svenska Kraftnät har dock hittills haft svårt att hitta mer kraft att köpa upp, för det behöver tillkomma ytterligare kraftproduktion.

– Vi vill inte ta resurser från de aktiva producenterna. Det är det som är vårt huvudbry. Vi vill inte starta någon parallell marknad till marknaden, säger Engström till Altinget.

När Svenska Kraftnät i våras bad energiproducenter att räcka upp handen om de var intresserade av att bli upphandlade via mothandel – både för att öka produktion eller minska förbrukningen – så var intresset ljumt, säger Staffan Engström.

– Vi letar med ljus och lykta, kan man säga.

Nu har Svenska Kraftnät en dialog med flera ytterligare potentiella producenter, bland annat i kraftvärmesektorn, fortsätter Staffan Engström. Men inget är klart ännu.

– I en ideal värld så hade producenterna reagerat på prisbilden och ställt ut mer produktion redan nu. Men nu är det inte så, och det finns säkert förklaringar till det också.

Priseffekten mer oklar

Huruvida priset kan pressas ner i den utsträckning som Centerpartiet anser vill dock inte Staffan Engström spekulera i. Tidigare har Svenska Kraftnät varit återhållsamma med att uttrycka att priseffekten skulle vara alltför stor. 

– Vi kan tilldela överföringskapacitet, sedan är det upp till marknaden att använda den. Jag har ingen beräkning på hur mycket det skulle kunna påverka priset i kronor och ören om vi skulle öka mothandeln. Det får marknaden bestämma, säger Staffan Engström till Altinget.

Rickard Nordin uppger att partiets kalkyler för mothandelsåtgärden skulle kunna pressa ner priset med minst 40 procent under vintern. Detta baseras då på att fyra terawattimmar tillgängliggörs via mothandel. Han hänvisar till att partiet drar sina slutsatser utifrån Energiforsks rapporter, men även en debattartikel från Vattenfall, samt en rapport från Svebio.

Men med tanke på Svk:s problem att finna producenter att upphandla – hur realistiskt är det att ytterligare 4 TWh ska kunna komma till?
– Lönsamheten i kraftvärmesektorns elproduktion har varit tveksam och ett ökat fokus på dem i allmänhet och kring mothandel i synnerhet från SvK:s sida bedömer vi har god potential att ge resultat, svarar Nordin.

Forrige artikel Länsstyrelserna drar åt tumskruvarna kring viktigt vattensystem Länsstyrelserna drar åt tumskruvarna kring viktigt vattensystem Næste artikel Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern Utredare: Klimatfrågorna kan behöva flyttas till statsministern
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.