Dubbla utlandsresor för socialutskottet

Sydkorea och Portugal står på agendan för socialutskottets ledamöter nästa vecka. ”Demografiskt så står Sydkorea lite inför samma utmaningar som vi i Sverige”, säger utskottets ordförande Christian Carlsson (KD) till Altinget.

Socialutskottet gör en längre och ett par kortare utlandsresor under mandatperioden. I fjol stod Estland på agendan. I höst blir det två samtidiga resor, när några ledamöter åker till Sydkorea mellan den 30 augusti och 7 september, medan några andra ledamöter besöker Portugal mellan 2-6 september. 

– Det händer ibland att vi delar upp oss för att få lära om fler saker helt enkelt, säger Christian Carlsson.

I Sydkorea är det fokus på demografi, vård, välfärdsteknik och beredskap. Sydkorea har en åldrande befolkning.

– Vi vill lära oss av dem hur man hanterar den demografiska utmaningen inom så väl sjukvård som äldreomsorg. Välfärdsteknik är exempelvis någonting som de är framstående inom, säger Christan Carlsson. 

Landets säkerhetspolitiska situation och beredskap inom vården är också en fråga som ledamöterna ska lära sig mer om. Utskottet ska även besöka myndigheten som ansvarar för adoptionsverksamhet.

De ledamöter som åker till Portugal ska också titta på sjukvårdsfrågor, men framförallt effekterna av den omläggning av narkotikapolitiken som gjordes 2001. Eget bruk av droger är avkriminaliserat, liksom innehav för eget bruk.

– De har en mer liberal narkotikapolitik och har sett vissa effekter av det. Det vi är ute efter är bland annat att titta på vad det var man gjorde och vilka konsekvenserna har blivit. Vi i Sverige har ju en egen narkotikautredning som har presenterats med en rad olika förslag så det är en aktuell fråga för utskottet på det sättet, säger Christian Carlsson.

Forrige artikel Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Næste artikel Brist på arbetskraft tuff utmaning med åldrande befolkning Brist på arbetskraft tuff utmaning med åldrande befolkning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.