Så ska lagarna mot barnsexbrott skruvas åt

AI-genererade bilder på övergrepp av barn ska förbjudas, preskriptionstider för övergrepp av barn förlängas och stödet till offren öka. Det är några av ändringar av EU:s regler gällande sexuella övergrepp på barn som EU-kommissionen föreslår.

Enligt EU-kommissionens uppgifter drabbas så pass många som vart femte barn av någon form av sexuellt våld, på eller utanför nätet. Övergreppen mot barn har också ökat de senaste åren. 2022 rapporterades en och en halv miljoner fall av sexuella övergrepp mot barn, jämfört med en miljon ett år tidigare.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson har deklarerat att kampen mot barnsexbrott är en prioritet för henne under denna mandatperiod och i tisdags presenterade hon det hon kallar för sista steget i strategin för att bekämpa sexuellt utnyttjande av barn.

– Detta har stått högt på min dagordning under hela perioden, intygade Johansson.

Den revidering av regler som kommissionen föreslår skulle utvidga definitionen av vad som är material som innehåller sexuella övergrepp av barn, förlänga preskriptionstiderna, införa strängare straff vid brott och öka kraven på stöd till brottsoffren.

Ska omfatta AI-bilder

När det gäller definitionen handlar det om att även material som exempelvis är genererat av artificiell intelligens ska omfattas av lagstiftningen. Men också innehav och utbyte av så kallade "pedofilmanualer" skulle kriminaliseras.

Manualerna, som idag bara är förbjudna i två av EU-länderna, ger instruktioner i hur man ska förföra barn, få åtkomst till dem och hur man utför sexuella övergrepp på barn. 

Kommissionen föreslår också att man ska ändra preskriptionstiderna och att de ska börja löpa först från när ett barn har blivit myndigt och förlängs till 20-30 år. Johansson förklarade detta med att det ofta kan ta många år för barn att processa vad de har varit med om.

– Ofta tar det många år för folk att klara av att rapportera det som hänt, sade hon.{{toplink}}

Lag om kontroll på nätet fast i processen

Förslaget om att revidera direktivet om att bekämpa sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande av barn som antogs 2011 kommer i ett läge där ett annat av kommissionens förslag på området stött på patrull.

Lagförslaget kallat CSAM, som ställer krav på internetföretag att upptäcka, rapportera och avlägsna material med sexuella övergrepp mot barn och grooming, har mötts av en kritikstorm och EU-länderna har inte lyckats enas om det.

EU-parlamentet och ministerrådet har därför inlett förhandlingar om att istället tillfälligt förlänga de nuvarande regler som tillåter att man gör undantag från EU:s lag om integritet på nätet, för att kunna söka efter olagligt material med sexuella övergrepp på barn. De nya reglerna ska enligt kommissionen ses som ett komplement till lagförslaget som ställer krav på internetföretag.

Det blir härnäst upp till EU-parlamentet och EU:s medlemsländer att ta ställning till förslaget om att revidera reglerna om övergrepp på barn.{{toplink}}

Forrige artikel Efter skrotade utredningen – nu utreds tjänstemannaansvar på nytt Efter skrotade utredningen – nu utreds tjänstemannaansvar på nytt Næste artikel JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt” JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.