JO kritiserar Kriminalvården för avlyssning: ”Oacceptabelt”

Justitieombudsmannen (JO) riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården och Kumlaanstalten efter att en intagen som anmält anstalten nekades att ringa JO och sedan avlyssnades när samtalet blev av.

Det var efter att en intagen vid Kumlaanstalten JO-anmält anstalten och en tjänsteman som Justitieombudsmannens handläggare försökte kontakta personen men i stället uppmanades skicka ett mejl.

Skälen ansågs inte vara tillräckligt starka för att den intagna skulle få tillstånd att ringa upp. När anstalten sedan ändrade sig meddelade man att samtalet skulle avlyssnas.

JO riktar nu allvarlig kritik mot anstalten för agerandet. 

”Det är enligt JO otänkbart att den myndighet som står under granskning har frihet att själv kontrollera samtal om eventuella tillkortakommanden hos myndigheten”, skriver JO i beslutet och fortsätter:

”JO anser det helt oacceptabelt att ett sådant telefonsamtal avlyssnades”. 

JO: Självklart med samtal

Kriminalvården har getts möjlighet att yttra sig inför JO:s beslut. I sitt svar hänvisar man bland annat till ett tidigare utlåtande från JO att det inte finns någon ovillkorlig rätt för en intagen att ringa telefonsamtal – ”inte ens till myndigheter”. JO menar däremot att det är självklart att de ska få föra samtal även med frihetsberövade. 

Om avlyssningen säger Kriminalvården att det får ske om det är nödvändigt av säkerhetsskäl. Ett argument som JO inte köper när samtalet sker på JO:s initiativ. 

Den intagna hade anmält Kumlaanstalten för att ha granskat post till personens advokat. 

Forrige artikel Så ska lagarna mot barnsexbrott skruvas åt Så ska lagarna mot barnsexbrott skruvas åt Næste artikel Hon blir ny chef för vård och omsorg i Arvika kommun
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.