Hon tar över efter Ing-Marie Wieselgren: ”Vi måste fortsätta flytta berget”

Regeringens tidigare psykiatrisamordnare Kerstin Evelius blir ny chef för sektionen för psykisk hälsa hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). ”Det här berör nästan alla områden i livet”, säger hon till Altinget.

Kerstin Evelius arbetar i dag som strategiansvarig i Region Uppsala, där hon kvalitetssäkrar regionens arbete med psykisk hälsa. 

Mellan 2015 och 2018 var hon regeringens nationella psykiatrisamordnare och har också utrett hur långsiktigt och hållbart arbete för en god och jämlik psykisk hälsa ska kunna åstadkommas. 

I slutet av maj tar hon över rollen i SKR efter Ing-Marie Wieselgren som mördades under Almedalsveckan förra året. De hade känt varandra i 20 år och jobbat nära, första gången 2003.

– Det går inte att efterträda Ing-Marie. Hon är inte en sådan man efterträder. Hon hade en sådan kompetens och förmåga så att det går inte, säger Kerstin Evelius till Altinget.

Brukare i centrum

Evelius vill i stället fortsätta i Ing-Marie Wieselgrens anda.

– Hon lärde mig att allting går att göra och att allting går att förändra. Man måste försöka och vara ihärdig och enveten och man måste ha patienter, brukare, familjer och anhöriga i centrum för hur man tänker.

Kerstin Evelius vill använda erfarenheterna från sina fyra år i Region Uppsala och fånga upp det som hon beskriver som en kraft i kommuner och regioner kring psykisk hälsa.

– Ing-Marie skapade en hel infrastruktur för det och det tycker jag är viktigt att fortsätta. Vi ska fortsätta bygga på det hon gjorde.

Vad behövs för att det ska hända något konkret i frågor som rör psykisk hälsa?

– Jag började arbeta 1995 och det har hänt otroligt mycket. Ing-Marie flyttade många berg själv, inte minst runt stigma och hur man kan tänka bredare. Det här berör nästan alla områden i livet. Vi måste fortsätta förflytta berget i alla delar, för det kan inte bara flyttas på ett ställe. Det är ett stort pussel som ska läggas.

Altingets gratis nyhetsbrev

26 myndigheter

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har tillsammans med ytterligare 24 myndigheter ett uppdrag att ta fram ett underlag för en ny nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Uppdraget ska slutredovisas efter sommaren.

– Det är precis det här vi behöver göra. Staten behöver göra sina delar och SKR ska stötta sina medlemmar. Vi måste skapa förutsättningar för patienter, brukare och anhöriga att få det som de behöver. Det kommer att se annorlunda ut om fyra år igen. Så det är en ständig rörelse, säger Kerstin Evelius.

{{toplink}}

Forrige artikel  De ska utveckla S välfärdspolitik De ska utveckla S välfärdspolitik Næste artikel Regeringen vill ha krav på aktivitet för bidragstagare Regeringen vill ha krav på aktivitet för bidragstagare
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.