Sis inför nytt system för att bedöma säkerheten bland intagna

För att göra det säkrare både för de intagna och för personalen, införs ett nytt system för säkerhetsbedömning på Sis. Nu ska bedömningarna dessutom göras varannan månad, oavsett hur lång placeringen är.

Statens institutionsstyrelse (Sis) inför nu ett nytt sätt att göra säkerhetsbedömningar på de intagna. De nya bedömningarna ska innehålla om det finns säkerhetsrisker kring den intagna. Ett exempel är att det kan finnas förhöjd risk för till exempel våld, avvikning och fritagning under placeringstiden.

Petter Wåhlberg, enhetschef vid Sis, förklarar att tidigare har säkerhetsbedömningarna bara gjorts inför placeringar eller aktiviteter. Nu ska det göras regelbundet.

– Den konkreta skillnaden ligger dels i systematiken, att säkerhetsbedömningen ska revideras minst en gång varannan månad. Men den kommer även revideras vid förändringar eller flytt mellan institutioner, säger han till Altinget och fortsätter:

– Den är dels också graderad i nivåer som ger beslutsfattare ett bättre underlag för att fatta beslut på institutionen till exempel om bemanningsnivåer vid utevistelser.  

Kan flyttas mellan nivåerna

I det nya systemet med bedömningar kommer alla intagna sorteras in i fyra olika nivåer. Inventeringen av information i en bedömning utgår från samma saker. Däremot kan informationen variera beroende på om personen är placerad enligt LVU, LSU eller LVM (Se faktaruta).

Den intagne kan också flyttas mellan de olika nivåerna om det händer något eller något förändras under placeringstiden.

Kommer det nya systemet göra någon skillnad för de intagna? 

– Ja, det kommer det. Säkerhetsbedömningen kommer fungera som ett underlag för en differentiering. Målet är att klienten också ska få en så bra placering som möjligt. Det är exempelvis inte bra om det är för stora skillnader i de bedömda riskerna hos ungdomar eller klienter som vistas på samma avdelning, svarar Petter Wåhlberg.

– Rätt person behöver vara på rätt plats vid rätt tid så att vi kan garantera en trygg och säker tvångsvård. 

Den nya säkerhetsbedömningen börjar tillämpas under våren 2022.

Forrige artikel Flera kommuner inför vaccinkrav på nyanställd omsorgspersonal: ”Vill få bättre riktlinjer” Flera kommuner inför vaccinkrav på nyanställd omsorgspersonal: ”Vill få bättre riktlinjer” Næste artikel SKR-chef om Ivo: ”Tilliten blir naggad i kanten” SKR-chef om Ivo: ”Tilliten blir naggad i kanten”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.