Sverige måste förbereda sig på en ny narkotikakris

Farliga substanser sprider sig allt snabbare i Europa – och Sverige. Nu måste Sveriges regioner stärka sin beredskap och arbeta med skademinimering. Nu är det hög tid att agera. Det skriver liberalerna Amelie Tarschys Ingre, oppositionsregionråd, Region Stockholm, Pär Lundqvist, oppositionsregionråd, Västragötalandsregionen och Gilbert Tribo, regionråd, Region Skåne.

Förra året rapporterade FN-organet UNODC att odlingen av opiumvallmo har minskat med 95 procent sedan talibanerna införde sitt förbud av opiumodling i Afghanistan i april 2022.

En av konsekvenserna är att nu det börjar uppstå brist på heroin, som utvinns från opiumvallmo. Att tillgången till heroin minskar skulle man kunna tro vore en positiv utveckling, men för heroinmissbrukare innebär det större risker. Det innebär att andra ännu tyngre och farligare substanser som nitazener, tramadol och fentanyl börjar sprida sig till Europa och även till Sverige.

Sveriges regioner måste stärka sin beredskap och kompetens inför de förändringar som kommer att ske på narkotikamarknaden.

Ett växande hot för hela Europa 

EU:s narkotikamyndighet, EMCDDA, slår fast i sin senaste rapport som publicerades i juni i år, att starka syntetiska substanser, nya drogblandningar och förändrade användningsmönster, utgör ett växande hot i Europa.

Syntetiska substanser är betydligt starkare och farligare än de droger som framställs av opium och risken är stor att dödsfallen kommer att öka. Tyngre droger och blandbruk kommer att göra det svårare att hantera överdoser och ge adekvat behandling. Därför är det viktigt att det kommer ut information om de nya substanserna till både brukare och till sjukvården.

För sjukvården är det viktigt att känna till tecknen på att någon fått i sig syntetiska substanser liksom hur motmedlet Naloxon ska doseras för att rädda liv.

Fokuserar på skademinimering

Men för dem som befinner sig i ett beroende vill Liberalerna se en rad åtgärder för att utveckla beroendevården i Sverige:

  1. Inför brukarrum som pilotprojekt. En trygg plats där man kan ta sina droger minskar risken för överdoser. Brukarrum kan dessutom bidra till att etablera en kontakt med vården som på sikt kan leda till man tar emot vård och stöd för att bli fri sitt narkotikaberoende. Liberalerna ser både Region Stockholm och Västra götalandsregionen som möjliga pilotregioner för att testa brukarrum. 
  2. Öka distributionen av teststickor. För att användare ska kunna kontrollera innehållet i drogerna de kommit över används teststickor. Om heroin är blandat med andra substanser ökar risken för överdos. Dessutom är det svårare att häva överdosen om innehållet i drogerna inte är kända. Därför är det helt nödvändigt att distributionen av teststickor ökar.
  3. Öka tillgången till Naloxon. Naloxon är en nässprej som minskar risken för dödsfall vid en överdos genom att det häver andningsuppehållet som narkotikan har orsakat. Naloxon är ett motgift mot alla sorters opioider, såväl de som orsakats av opiater gjorda på naturliga ämnen som syntetiska. Naloxon delas ut vid sprututbytesmottagningar men behöver finnas på fler ställen i samhället.

Liberalerna har länge varit pådrivande för en mer human beroendevård. Vi behöver en narkotikapolitik som jobbar både förebyggande och fokuserar på skademinimering för att stärka människors värdighet och frihet.

Nu är det viktigare än någonsin att svensk narkotikapolitik fokuserar på skademinimering för att inte fler ska mista livet när tyngre och farligare droger kommer in på den svenska narkotikamarknaden. Tiden att agera är nu.

Forrige artikel Föräldraavdraget stoppar assistans för barn Föräldraavdraget stoppar assistans för barn Næste artikel Liberala studenter: Dags att legalisera poppers Liberala studenter: Dags att legalisera poppers
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.