Topparna om den viktigaste omsorgsreformen att genomföra nästa mandatperiod

Politik är att prioritera och Altinget har frågat politikerna vilken reform de prioriterar om de bara får välja en under nästa mandatperiod. Bland förslagen finns 30-timmars arbetsvecka, äldrevårdslyft och en förändrad socialtjänstlag.

Inför valet tar Altinget politikerna på pulsen i flera frågor. I denna omgång har vi frågat politiktopparna i kommun, region och riksdag om den viktigaste reformen att genomföra under nästa mandatperiod inom omsorgsområdet. De får bara välja en.

Vilken blir det och varför?

Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholms stad

– Fler särskilda undervisningsgrupper i alla skolor i samverkan med socialtjänsten så att alla barn når framgång i skolan.

Bonusfråga: Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

– Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet här i Stockholm. Hon är alltid påläst och genuint engagerad.

Daniel Bernmar (V), oppositionskommunalråd i Göteborg

– Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Ingen enskild reform har större möjlighet att förbättra livet för så många i vårt samhälle. Att förkorta arbetstiden skulle förbättra arbetsvillkoren, minska arbetslösheten och skapa en bättre balans mellan fritid och arbete.

Bonusfråga: Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

– Helene Odenjung (L). Det finns mycket vi inte är överens om, men under sin tid som politisk ledare i Göteborg visade hon tydligt att hon är kompetent, en skicklig debattör och en stark antirasist. Det sistnämnda behövs likväl i Göteborg som i riksdagen dit hon nu kandiderar, särskilt i det partiet.

Sara Svensson (V), regionråd i region Skåne

– Då blir det 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för personalen i välfärdsyrkena. Arbetsmiljön behöver förbättras och stora satsningar behöver göras, detta är en av de allra viktigaste prioriteringarna när det gäller välfärden enligt mig för att lyfta arbetsmiljön för personalen och kunna ge en god och jämlik vård.

Karin Rågsjö (V), sjukvårdspolitisk talesperson

– Att ta bort etableringsfriheten inom välfärden. Det är inte skol- och vårdkoncerner som själva ska besluta om var de ska öppna. Valfriheten ska inte endast handla om att tjäna så mycket som möjligt, utan behoven ska styra.

Bonusfråga: Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

– Anders W Jonsson (C) för hans engagemang i beroendefrågor. Här är vi väldigt ense.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet

– Det är nödvändigt att förändra styrningen av hälso- och sjukvården så vi får ett sammanhållet vårdsystem i stället för 21 självstyrande dito.

Bonusfråga: Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

– Jag skulle kryssa Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, som jag har ett gott samarbete med i utskottspresidiet. Hon är klok, erfaren och intresserad av resultat i verkligheten.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i region Stockholm

– Det blir ett äldrevårdslyft för att skapa trygg vård när det behövs med fler läkare i äldreomsorgen, vaccinationsprogrammet för årsrika, och insatser för att minska frivillig ensamhet.

Sofia Nilsson (C), talesperson för vård och psykisk hälsa

– Jag hade valt att reformera socialtjänstlagen eftersom den är föråldrad och det behövs ett bredare och tydligare uppdrag kring förebyggande insatser samt ett tydligare barnperspektiv som måste genomsyra hela socialtjänstlagen.

Bonusfråga: Du måste kryssa en kandidat som spelar för motståndarlaget. Vilken klok och sakkunnig motståndare får din röst och varför?

– Jag skulle kryssa Pia Steensland (KD) för hennes goda arbete inom LSS-området.

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd Region Stockholm 

– En primärvårdsreform där resurserna öronmärks till arbetsvillkoren för vårdpersonalen. 

Forrige artikel Utredningsboom i slutspurten: ”Smart när riksdagen är stökig” Utredningsboom i slutspurten: ”Smart när riksdagen är stökig” Næste artikel Kritik mot att regeringen saknar plan om digitalisering: ”Jag saknar ledartröjan” Kritik mot att regeringen saknar plan om digitalisering: ”Jag saknar ledartröjan”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.