Allan Widmans (L) arvtagare missar riksdagen

Hon skulle ta över försvarsfrågorna i Liberalerna efter veteranen Allan Widman. Men partiets stöd i Sörmland är för svagt och journalisten, författaren och säkerhetspolitiska experten Johanne Hildebrandt får ingen riksdagsplats.

Johanne Hildebrant toppar Liberalernas lista i Sörmland. Men det räcker inte, då partiet i den preliminära rösträkningen endast har 3,6 procent och därmed blir utan riksdagsmandat.

– Det viktiga är att L stannar kvar i riksdagen. Det var därför jag tackade ja till att kandidera. Vi har arbetat hårt i Sörmland och gått från 1,5 procent i opinionsmätningarna till 3,6 i valet. Det är inte dåligt – även om det inte räckte ända fram, säger hon i ett skriftligt svar till Altinget.

Hildebrandt är tidigare journalist och krigskorrespondent, i dag författare samt försvarsutredare hos Liberalerna. Hon är även ledamot i Kungliga krigsvetenskapsakademin.

Då Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiska veteran, nu lämnar riksdagen, sågs Hildebrandt som den självklara efterträdaren – inte minst av Widman själv.

– Vi har en jättefin kandidat som toppar listan i Södermanland: Johanne Hildebrandt. Det vore en i mina ögon utmärkt ersättare, sade Allan Widman till Altinget före valet.

"Visst är det trist"

Planen att bli riksdagsledamot gick inte i lås, men Hildebrandt kommer inte att stå sysslolös.

– Visst är det trist att jag inte kom in eftersom jag tror att jag hade kunnat göra nytta i försvarsutskottet. Å andra sidan är det ingen katastrof eftersom jag har två stora bokprojekt som ska i hamn, säger hon.

Hon är anställd som försvarsutredare hos Liberalerna och avser att fortsätta med det så länge partiet anser att hon behövs.

– Misstänker att den som hamnar i försvarsutskottet kan behöva lite backup i början med tanke på att vi står inför en enorm förändring i och med Natomedlemskapet, säger Johanne Hildebrandt.

Forrige artikel SD större än M – ”Förfärad men inte förvånad” SD större än M – ”Förfärad men inte förvånad” Næste artikel Lagrådet föreslår mindre justeringar av lagändringar för vårdens beredskap Lagrådet föreslår mindre justeringar av lagändringar för vårdens beredskap
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.