C: Använd beredskapspoliser vid gränskontroller

DEBATT. Att 300-400 poliser arbetar med gränskontroller är ett slöseri på resurser som hade gjort mer nytta i andra delar av polisens verksamhet. Istället bör beredskapspolisen sättas in för att avlasta polisen vid gränskontroller, tycker Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin.

Av: Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson

Grova våldsbrott i utsatta förorter har tyvärr blivit ett vanligt inslag i medieflödet. Bara senaste veckan har det rapporterats om två dubbelmord i Stockholmsområdet, ett i Kista och ett i Hallonbergen.

Läget är minst lika illa på andra håll i landet. I Göteborg registrerades hela 178 skjutningar mellan 2013 och 2016, vilket ledde till 25 dödsfall. I Malmö har det skett 14 skjutningar, fram till 4 mars, bara i år. Tre av dem slutade med dödsoffer.

Fåtal kriminella sprider skräck

Ett antal förorter återkommer hela tiden som brottsplatser. Biskopsgården i Göteborg, Rosengård i Malmö och Husby i Stockholm. För att bara nämna några av de områden som är värst drabbade. Här lever det stora flertalet skötsamma invånare i skräck på grund av ett fåtal kriminella. 

Det är helt uppenbart att det krävs fler poliser för att minska antalet skjutningar och öka tryggheten i dessa områden. Centerpartiet satsar 2,4 miljarder på mer resurser till polisen under fyra år, vilket bland annat ger 2000 fler poliser i hela landet. Men det krävs mer än så. Alla tillgängliga resurser måste utnyttjas. 

Kalla in beredskapspolisen

Vi föreslår därför att beredskapspolisen kallas in. Det är en form av reservpoliser, civilpliktiga poliser som gått en kortare utbildning på Polishögskolan efter fullgjord värnplikt, inte sällan före detta militärpoliser och jägarsoldater. Innan 2012, då beredskapspolisen avskaffades, stod 1500 reservpoliser redo att rycka in.

Beredskapspolisen kallades in i krislägen som hade stor påverkan på samhället. Senaste gången var stormen Gudrun. Vi anser att läget är så allvarligt att de behövs igen. Genom att i hög grad ersätta ordinarie poliser som jobbar med gränskontroller, till exempel på Öresundsbron, skulle de kunna frigöra resurser som i stället kan användas i utsatta förorter. 

Slöseri med polisresurser

Totalt sett jobbar mellan 300-400 poliser med gränskontroller i dag. Uppgifterna de utför i dag är ett slöseri med oerhört välbehövliga resurser, som i stället skulle kunna utföras av beredskapspolisen. Flera ordinarie poliser måste förstås finnas kvar vid gränskontrollerna, men vi är övertygad om att beredskapspoliser kan ta ett stort ansvar.

Inget hindrar heller beredskapspoliser från att själva jobba i utsatta områden, men då tillsammans med de vanliga poliserna, som en förstärkning. Bara själva närvaron av fler poliser på gator och torg, ordinarie eller inte, skulle kunna skapa mer trygghet för de boende.

Första steg mot tryggare vardag

Detta tillsammans med tidigare förslag, som bland annat hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal, är ett första steg mot en tryggare vardag för de laglydiga invånarna i drabbade förorter. 

Det är för dem vi måste agera kraftfullt. Det är för dem som vi aldrig får låta de kriminella vinna. Vartenda liv som kan sparas är en seger för dem, en seger för det goda samhället, och en förlust för de få som förpestar tillvaron för så många.

Forrige artikel KD: Beredskapspolisen en del i polispusslet KD: Beredskapspolisen en del i polispusslet Næste artikel Brandmännens Riksförbund: Situationen är akut Brandmännens Riksförbund: Situationen är akut
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.