De värnpliktiga inte med när Försvarssverige möts

Vikten av att göra sin plikt har varit ett återkommande ämne från scenen vid Folk och försvars konferens i Sälen. Men de värnpliktigas egen organisation Pliktrådet är inte på plats. ”Vi fick svaret att det var fullt”, säger ordförande Alice Nilsson.

SÄLEN. ”Vi måste tala om plikten”. Det var rubriken när Plikt- och prövningsverkets generaldirektör talade inför deltagarna vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen. En annan talare som betonade plikten, genom att lyfta de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap, var statsminister Ulf Kristersson (M).

– Ytterst handlar det om att med vapen i hand – och med livet som insats – försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva, sade statsministern.

Men den organisation som representerar Sveriges totalförsvarspliktiga, det vill säga den grupp som ska uppfylla den omtalade plikten, är inte på plats när Försvarssverige möts under tre dagar på Högfjällshotellet. Pliktrådet har inte fått någon plats i år.

– Vi frågade. Vi fick svaret att det var fullt, säger ordförande Alice Nilsson till Altinget och tillägger att såväl myndigheter som journalister har hört av sig och tagit för givet att Pliktrådet är där.

– Det vore mycket väl relevant att vi är där och vi har varit det tidigare år, säger hon.

Folk och försvar: Alla får inte plats 

Folk och försvars förklaring är att det helt enkelt inte finns plats för alla som vill vara med vid konferensen. Pliktrådet är inbjudna vissa år och vissa år inte. De enda som är garanterade plats är organisationens medlemmar. Därefter handlar det om vilka som är relevanta och passar in med programmet, i år har sektorsansvariga prioriterats, enligt Per Klingvall, pressansvarig vid Folk och försvar.

 {{toplink}}

Forrige artikel Tidigare riksdagsledamöter som avlidit 2023 Tidigare riksdagsledamöter som avlidit 2023 Næste artikel Beredskapsutredaren får mer tid Beredskapsutredaren får mer tid
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.