EU: Stödet till palestinier fortsätter

Enligt EU-kommissionär stoppas Olivér Várhelyi EU:s utbetalningar av utvecklingsstödet på åtta miljarder kronor efter Hamas angrepp på Israel. Men kommissionen backar från uppgifterna.

Europeiska kommissionen stoppar allt utvecklingsstöd till palestinierna efter att terrorstämplade Hamas angrepp Israel i helgen, rapporterar TT.

Det meddelar Ungerns EU-kommissionär Olivér Várhelyi på X, tidigare Twitter.

”Det kan inte vara några ’business as usual’”, skriver han.

Utöver att frysa alla utbetalningar omedelbart ska också hela utvecklingsportföljen, motsvarande åtta miljarder kronor, ses över. Nya budgetförslag som berör området pausas tills vidare.

EU förnekar frysta bidrag

Enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen stämmer inte EU-kommissionärens uppgifter, rapporterar bland annat Yle.

Man kommenterar inte Várhelyis uttalanden, men enligt EU-kommissionen finns det inga planer på att avbryta utbetalningarna, vare sig ekonomiskt stöd till palestinier eller biståndsprojekt. 

Svenskt bistånd ses över

Tyskland, Österrike stoppade snabbt sina utbetalningar till Palestina efter Hamas angrepp på Israel. På tisdagen meddelande även Danmark att landets utvecklingsbistånd sätts på paus.

– Efter en så allvarlig aggression och de terrorhandlingar som Hamas har utsatt Israel för, så är det behov av att stanna upp, så vi kan vara helt säkra på att det stöd som vi betalar ut går till rätt människor och projekt. Därför är denna paus av utbetalningar nödvändig, säger bistånds- och utvecklingsminister Dan Jørgensen till DR, skriver Altinget.dk.

Den svenska regeringen har tidigare aviserat att Sveriges bistånd till palestinierna ska granskas. Förra året handlade det enligt TT om totalt 453 miljoner kronor, varav 300 miljoner kronor i utvecklingsstöd.

”Vi kommer att nagelfara varje krona i utvecklingsbiståndet för att säkerställa att det inte går till några som helst destruktiva krafter”, skriver biståndsminister Johan Forssell (M) på X.

Forrige artikel Utredning vill skrota riksintressen och stärka nationell styrning Utredning vill skrota riksintressen och stärka nationell styrning Næste artikel Fritidsforums ordförande tog inte avstånd från Hamas – ”förkastligt” Fritidsforums ordförande tog inte avstånd från Hamas – ”förkastligt”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.