FMV storhandlar – dubblerade beställningarna till försvarsindustrin

Beställningarna från Försvarets materielverk till försvarsindustrin ökade med 95 procent under förra året. ”Ett exceptionellt år”, enligt generaldirektören Göran Mårtensson.

Beställningarna från Försvarets materielverk till försvarsindustrin ökade med 95 procent förra året, 36,5 miljarder, jämfört med året innan. Det framgår av FMV:s årsredovisning som publicerades i veckan.

Enligt årsredovisningen handlar det bland annat om beställningar som gjorts till följd av Sveriges stöd till Ukraina: Beställningar av ammunition samt återanskaffning av pansarvärnsrobot 57. Bland de 36,5 miljarderna finns också en större upphandling av bandvagnar.

– Det är ett exceptionellt år vi nu lägger bakom oss. FMV dubblerade beställningarna till industrin och nyttjar anslagskrediten för att möjliggöra tidigare leveranser av materiel vilket är väl motiverat med nu rådande läge, säger myndighetens generaldirektör Göran Mårtensson i ett pressmeddelande.

Hur mycket går till svensk industri?

Robert Limmergård är generalsekreterare för branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (Soff). Någon exakt analys av hur mycket av FMV:s beställningar som gått till den svenska industrin har Soff inte gjort. Men han säger att även de beställningar som går till utländska bolag kan påverka verksamhet i Sverige.

– Helt klart är att den svenska industrin har fått en del av ökningen, säger Robert Limmergård till Altinget. 

Enligt Limmergård utgör dock kriget i Ukraina en mindre del av orsaken till förra årets stora uppgång av beställningar till FMV. Det är i stället försvarspolitiska beslut med några år på nacken som syns.

Rekryteringsutmaningar

Konkurrensen om arbetskraften är stor, enligt FMV:s årsredovisning. Antalet sökande till varje tjänst sjönk under förra året från 24 till 14. ”Detta kan bli en utmaning för FMV:s fortsatta tillväxt.” skriver myndigheten. 

Även Försvarsmaktens brist på officerare skapar problem för FMV. Inköpsmyndigheten har ett behov på cirka 160 anställda militärer, men vid slutet av förra året var nästan 50 av tjänsterna vakanta.

Även för försvarsindustrin är kompetensförsörjningen en utmaning, enligt Limmergård. Då vissa bolag är väldigt specialiserade och kan ha en mycket hög marknadsandel inom sin nisch, kan det också få en stor påverkan. Samtidigt säger han att det just nu råder leverantörernas marknad inom försvarsmaterielindustrin.

– Det är inte så att man måste springa och jaga kunder, utan kunden får ställa sig på kö, säger han och tillägger att bolagen ofta försöker vara extra tillmötesgående med beställningar kopplade till Ukraina.

Helikopterleveranser upp och ryggsäckar ned

I årsredovisningen lyfter FMV:s generaldirektör fram att andelen planerade materielleveranser till Försvarsmakten som har levererats totalt sett har ökat. Leveransindex steg år 2022 från 79 till 97.

Men det är stor skillnad mellan de fyra olika materielkategorierna vad gäller leveranserna. Inom ”Nyanskaffning komplex” – bland annat skåplastbilar, Torped 47 och 14 – är exempelvis leveranserna långt över det planerade och utfallet mycket högre än förra året. Däremot har leveransindex för ”Nyanskaffning mängd” – maskeringsnät, andningsskydd och ryggsäckar – minskat från 94 förra året till 40 i år.

Forrige artikel Ett år med massflyktsdirektivet – ”Dags att hitta långsiktiga lösningar” Ett år med massflyktsdirektivet – ”Dags att hitta långsiktiga lösningar” Næste artikel Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag Regeringen trotsar Lagrådet – går vidare med terrorlag
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.