FOI utreder utländskt ägande i skolan: ”Tredje uppdraget på samma spår”

Totalförsvarets forskningsinstitut ska kartlägga utländskt ägande och investeringar inom utbildningsväsendet och folkbildningen. Altinget har pratat med FOI och Folkbildningsrådet om uppdraget. 

Sedan 2019 genomför Skolinspektionen lämplighetsprövningar av ägare och ledningar av skolor. Enligt myndigheten är det dock svårt att få reda på vilka personer som står bakom verksamheten när det gäller utlandsägda bolag. 

– Det finns idag inget som hindrar att skolor ägs eller köps upp av aktörer som företräder främmande makt. Mot den här bakgrunden ger vi nu Totalförsvarets forskningsinstitut i uppdrag att kartlägga utländskt ägande i våra skolor, säger statsminister Magdalena Andersson på en pressträff. 

Uppdraget ska omfatta alla skolformer inom skolväsendet samt yrkeshögskolan, högskolan och folkbildningen och ska redovisas senast den 28 april 2023.

Tredje uppdraget

– Det här är att det här är tredje uppdraget vi nu får från Regeringskansliet på samma spår om utländska investeringar inom en specifik bransch, säger Anders Strömgren, enhetschef försvarsekonomienheten på FOI, till Altinget. 

Tidigare i år gav regeringen FOI i uppdrag att titta på ryska investeringar i svenska företag samt att undersöka utländska investeringar inom hälso- och sjukvårdsområdet. Uppdragen ska redovisas i november respektive februari.

Vad kan du säga om det nya uppdraget?

– Vi håller på att utse en projektledare och därtill en projektgrupp som kommer arbeta med själva uppdraget. Det bör gå ganska snabbt. Inom någon vecka så kommer vi har satt ihop en grupp, säger Strömgren. 

Försämrad säkerhet

Enligt regeringsuppdraget ska FOI också belysa risker med utländskt ägande i skolväsendet. Även risker förenade med donationer eller samarbeten inom utbildningsområdet ska ingå i studien. 

Vad finns det för potentiella risker med utländskt ägande eller investeringar?

– Vi har inte gjort några tidigare studier specifikt inom utbildningsområdet, så jag ska nog inte uttala mig om risker. 

2020 publicerade FOI en rapport som drar mer generella slutsatser kring utländska investeringar. Där pekar institutet på att utländskt ägande och investeringar bland annat kan medföra försämrad yttre och inre säkerhet samt skador på Sveriges ekonomi och på samhällsviktig verksamhet. 

Inget problem

Rebecka Svensén, kommunikationsansvarig på Folkbildningsrådet, har ingen kännedom om att det skulle förekomma utländska investeringar inom folkbildningen. 

 – Jag vet inte om det är något som föranlett detta, men vi har ingen kännedom om vad det skulle vara, säger hon till Altinget om regeringsuppdraget och fortsätter:

– Vi har inte sett att det skulle vara något problem. Det är en del som har samarbeten med andra länder, som utbytesstudier, men att det skulle komma pengar utifrån till den svenska folkbildningen känner vi inte till.

Forrige artikel S och L sätter nya mål för antalet värnpliktiga S och L sätter nya mål för antalet värnpliktiga Næste artikel S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo S-regeringen fortsätter rigga utredningar i galopptempo
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.